Főoldal > DIÉTA > 5 dolog, amire figyelj, ha csirkehúst vásárolsz

5 dolog, amire figyelj, ha csirkehúst vásárolsz

csirkehúsdiétaegészséghús
0

Írta:

Hiába az egyik legegészségesebb dolog, amit ehetsz: ha a következő öt szabályt nem tartod be a vásárlásnál, könnyen árthatsz vele a szervezetednek!

1. Figyeld a külsejét!

Egy egészséges csirke bőre sárgás színű, míg a húsa rózsaszínű és természetes formájú: a csirkemell rendszerint halvány, kevés zsírral; míg a combja kicsit sötétebb árnyalatú és több zsírt is tartalmaz. Ha bármilyen szagot is áraszt maga a hús, inkább ne vedd meg! A szakértők szerint csak olyan csirkét szabad venni, melynek a csomagolása sértetlen és buborékmentes, ráadásul azt is érdemes figyelni, hogy hány napja csomagolták be az árut: minél közelebbi a dátum, annál frissebb a csirke.

2. Olvasd el a címkét!

Sokat elárul az áruról a termék címkéje: minél több adalékanyagot és tartósítószert tartalmaz a hús, annál silányabb lesz a minősége. A jobb minőségű húsok csomagolásán ráadásul azt is feltüntetik, hogy mit evett a csirke: a szakértők szerint a legjobb, ha füvet, utána pedig a kukoricát, végső esetben pedig tápot.

3. Figyelj a tárolásra!

Jó, ha tudod, a friss csirkéket a boltokban nem fagyasztják le, csak hűtőpultba rakják őket, ezáltal pedig megőrzik a finom ízüket. A megvásárolt csirkét mindig hűtőben tárold, ha pedig lefagyasztod, akkor felengedés után használd fel, ne fagyaszd le újra!

49201060 - raw chicken legs on wooden board

4. A bio jobb!

Csirke és csirke között is van különbség! A szabadon tartott (azaz „free-range) csirkék kevesebb stressznek vannak kitéve, mint a mesterséges fény alatt nevelt társaik, ezért kevesebb hormont is tartalmaz a húsuk. Ugye te sem akarod az ideges, stresszes állatok húsát megenni? Bár ízvilágban csak a világ legjobb séfei tudnak különbséget tenni köztük, ha fontos számodra az egészséges életmód, inkább válaszd a bio csirkéket!

5. Nem mindig a csirkemell a legjobb választás

Ha mindig csirkemellet vásárolsz, ideje mást is kipróbálnod! A dietetikusok szerint a csirkének a felső combja a legjobb, mert ez a rész tartalmazza a legfinomabb, legízletesebb darabokat. A felső comb sokkal többféleképpen elkészíthető, ráadásul többféle ételhez felhasználható, mint a csirkemell.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X