Főoldal > DIÉTA > 5 trükk, hogy örökre búcsút inthess a túlsúlynak

5 trükk, hogy örökre búcsút inthess a túlsúlynak

diétafogyásfogyókúratúlsúly
0

Írta:

A fogyókúrák legnagyobb hibája, hogy az elsajátított új étkezési szokások túl szigorúak, így csak rövid ideig tarthatók be. Lesd el az alábbi könnyű, de hatásos trükköket, reformáld meg étkezési szokásaidat, és felejtsd el a sanyargató diétákat!

Figyelj a tested jelzéseire!

Hajlamos vagy csak azért duplán ebédelni vagy vacsorázni, mert a kolléganőd ebédszünetet tart, vagy a férjed éhesen érkezik haza? Megeszel mindent, amit a tányérodra pakoltak? Tanuld meg, hogy csak a saját szervezeted jelzéseire figyelj! Csak akkor egyél, ha tényleg éhes vagy, lassan, kiélvezve minden egyes falatot. Fejezd be az étkezést, mielőtt azt érzed, hogy tele vagy. Az agyadnak ugyanis időre van szüksége, hogy eljuttassa a jelzést, eleget ettél: sokszor ez akár 20-30 percbe is telik.

Szentelj időt az evésnek!

Csak kutyafuttában bekapsz pár falatot, a számítógép vagy a tévé előtt rágcsálsz? Sajnos ezek, a szinte tudattalan étkezések vezetnek legtöbbször túlsúlyhoz. Nem is érzékeljük, hogy ettünk, pláne nem azt, hogy ezzel milyen sok kalóriát vittünk be. Hihetetlenül hangzik, de ha az ilyen étkezéseket elhagyod, csupán ezzel a változtatással könnyedén leadhatod a felesleget. Hidd el, legtöbbször nem is vagy tudatában, hányszor és mit eszel egy nap, ezért érdemes étkezési naplót vezetni legalább egy hétig, hogy fel tud mérni, mennyit is eszel valójában. Mindig szánj időt az evésre, legyen ez egy külön program. Menj ki a konyhába, akár az otthonodban, akár a munkahelyeden, és szánj 20 percet csak az étkezésre. Észre fogod venni, hogy így sokkal hamarabb jól is laksz.

83032574 - young beautiful woman on a light background, diet, weight loss, sports.

Ne feledkezz meg a reggeliről!

Bármilyen rohanós is a reggeled, egy teljes kiőrlésű pékárura, egy müzlis joghurtra, vagy akár csak egy turmixra biztosan jut időd. Az ébredés utáni egy órában elfogyasztott egészséges reggeli ugyanis beindítja az anyagcseréd. Ha a nap folyamán továbbra is gyors anyagcserére vágysz, csak annyi a dolgod, hogy több kisebb étkezést iktass be. Nagyjából 3-4 óránként egyél, mert ezalatt sikerül megemésztened az egyes étkezéseket (ezáltal nem okoz gyomorpanaszt egy újabb) és egész nap egyensúlyban tartod a vércukorszintedet.

Kerüld a késő esti étkezéseket!

Bár a mostanában divatos fogyókúrák többsége azt hangoztatja, hogy mindegy, mikor viszed be a kalóriákat a nap folyamán, csak a mennyiség a lényeg, sőt, néhányan kifejezetten az éjszakai evésre biztatnak, ezt ne fogadd el. Ha a kalóriák többségét napközben fogyasztod, nagy eséllyel el is égeted, hiszen ekkor aktívabb az életviteled. Késő este nagy valószínűséggel már se komoly fizikai, se szellemi munka nem vár rád, így a kalóriák nem hasznosulnak, hanem zsír formájában raktározódnak. A késői étkezés ráadásul alvásproblémákhoz is vezet, hiszen az elfogyasztott ételt már nincs idő megemészteni. A kevés alvás pedig szintén súlyproblémákhoz vezet, ami szintén egy ördögi kör. Az utolsó esti étkezésedet lefekvés előtt minimum 2-3 órával fogyaszd el, hogy megtörténjen az emésztés még elalvás előtt. Az esti nassokat mindenképp kerüld, hiszen ezek általában zsírban és kalóriában gazdagok.

Figyelj az adagokra!

Egészségesen étkezel, mégis hízol? Lehet, csak az adagok vannak túlméretezve. Otthon kerüld a nagy tányérokat, inkább kisebb tányérra rakd az ételt, meglátod, a kevés is elegendő lesz, ha a látásoddal becsapod az agyad. Ha így is bizonytalan vagy a mennyiséget illetően, alkalmazd a tenyér-szabályt, azaz mindenből egy tenyérnyi legyen az adagod. Amennyiben úgy érzed, éhes maradtál, ne szedj újra, és ne egyél hizlaló nassokat, desszertként fogyassz el egy cukormentes joghurtot, vagy rakj még egy kis zöldséget a tányérra. Ha étteremben eszel, ahol óriási adagokat adnak, tudakold meg, létezik-e fél adag. Hiszen ami előtted van, azt hajlamos vagy megenni, akkor is, ha már nem vagy éhes.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X