A mélyhűtő rendkívül hasznos tud lenni, ha előre főzünk magunknak: vannak azonban olyan élelmiszerek, melyeket soha nem szabadna lefagyasztanod!
Tej
Állagának egy része megsűrűsödik, míg a másik fele vízszerű lesz, ha a fagyasztóban tárolod. Ennek ellenére megfőzve továbbra is fogyasztható, de a reggeli gabonapehely vagy a kávé mellé inkább már ne fogyaszd.
Burgonya
Mélyhűtőben, nyersen tárolva a magas víztartalma miatt könnyen megpuhul, elveszti az ízét és „vízszerű” lesz; ha azonban már főzve rakjuk el későbbre, nyugodtan fogyaszthatjuk.
Sült ételek
A sütőben elkészített ételeket (pl. pizzákat, süteményeket) főzés után soha ne tedd a fagyasztóba, mert igencsak rossz az ízük, a gyomrodat pedig tutira elrontod bele.
Tojás
Ugyan ki tárolna tojást a mélyhűtőben?! Azonban ilyen is megtörtént már, ezért nem árt tudni: mélyhűtőben tárolva a tojás tartalma még több folyadékot termel, mely addig fog feszülni, amíg meg nem reped a héja. Az elrepedt tojáshéj ezek után kiváló terepet biztosít a baktériumoknak.
Puha sajtok (rikotta, feta, mozzarella)
Magas víztartalmuk miatt a mélyhűtő „vizes” ízt fog nekik kölcsönözni, ami pedig teljesen elrontja az ízüket és a textúrájukat.
Nyers zöldségek és gyümölcsök
Minden magas víztartalmú zöldség- és gyümölcs tönkre fog menni a fagyasztóban, mert a bennük lévő vízrészecskék jégszilárddá válnak – ezután nem meglepő, hogy az állaguk és az ízük is fognak kívánnivalót hagyni maguk után.
Megmaradt húsok
Ha a fagyasztóban tárolt húst kiveszed a vacsorához, majd a maradékot vissza akarod tenni a mélyhűtőbe, nagy hibát követsz el! A legtöbb háziasszony tudja, hogy a húsokat csak egyszer lehet lefagyasztani, különben rengeteg potenciális károkozóval és baktériummal lesz a nyers hús gazdagabb.
Joghurt
A lejárati idő előtt lefagyasztott joghurt nem veszít az értékéből – ugyanúgy megmaradnak benne a bélflórát támogató kultúrák és jótékony baktériumok -, a krémes állagát viszont kellemetlenül tönkreteszi az extrém hideg.
Tészta
Nem lesz semmi bajod, ha a korábban már megfőzött és lefagyasztott tésztát kívánod elfogyasztani, az állaga viszont rendkívül ragacsos és mállott lesz.
Rizs
A fagyasztóban tárold rizs is hasonlóképpen viselkedik, mint a tészta: egészségre nézve semmilyen káros hatása nincs, az apró szemei viszont biztosan bele fognak ragadni a fogaidba!
Majonéz
Akkor se vásárolj nagy mennyiséget belőle, ha szuperakciós, ugyanis a majonézt (főként a benne lévő tojás miatt) nem ajánlott lefagyasztani.
Szószok
Fantasztikus ízüket csak frissen és melegen tartják – hűtésük csak maximum két napig, fagyasztásuk pedig egyáltalán nem ajánlott.
Cukormáz
Hiába maradt cukormáz a mézeskalács díszítésből, lefagyasztani akkor sem érdemes! Elernyedt textúrája, krémességének gyengülése és ízének elvesztése nem teszi lehetővé, hogy újra fogyasszuk őket.
Fokhagyma
Bár a fokhagyma sokkal erőteljesebb, ha fagyasztóban tároljuk, sütni/főzni nem érdemes vele, mert normál meleg hőmérsékleten már kesernyés ízt fog kölcsönözni a készülő ételeinknek.
Fűszerek
Sajnos nem a fokhagyma az egyetlen fűszernövény, amit nem éri meg lefagyasztani: a paprika, a curry és a többi hagymaféle íze is megváltozik a hűtés miatt, ez pedig hatással van a velük készített ételek ízére is.
Fotó: 123RF