Főoldal > DIÉTA > Élelmiszerek, melyeket sosem szabad mélyhűtőbe rakni

Élelmiszerek, melyeket sosem szabad mélyhűtőbe rakni

fűszertejtojás
0

Írta:

A mélyhűtő rendkívül hasznos tud lenni, ha előre főzünk magunknak: vannak azonban olyan élelmiszerek, melyeket soha nem szabadna lefagyasztanod!

Tej

Állagának egy része megsűrűsödik, míg a másik fele vízszerű lesz, ha a fagyasztóban tárolod. Ennek ellenére megfőzve továbbra is fogyasztható, de a  reggeli gabonapehely vagy a kávé mellé inkább már ne fogyaszd.

Burgonya

Mélyhűtőben, nyersen tárolva a magas víztartalma miatt könnyen megpuhul, elveszti az ízét és „vízszerű” lesz; ha azonban már főzve rakjuk el későbbre, nyugodtan fogyaszthatjuk.

Sült ételek

A sütőben elkészített ételeket (pl. pizzákat, süteményeket) főzés után soha ne tedd a fagyasztóba, mert igencsak rossz az ízük, a gyomrodat pedig tutira elrontod bele.

Tojás

Ugyan ki tárolna tojást a mélyhűtőben?! Azonban ilyen is megtörtént már, ezért nem árt tudni: mélyhűtőben tárolva a tojás tartalma még több folyadékot termel, mely addig fog feszülni, amíg meg nem reped a héja. Az elrepedt tojáshéj ezek után kiváló terepet biztosít a baktériumoknak.

Puha sajtok (rikotta, feta, mozzarella)

Magas víztartalmuk miatt a mélyhűtő „vizes” ízt fog nekik kölcsönözni, ami pedig teljesen elrontja az ízüket és a textúrájukat.

Nyers zöldségek és gyümölcsök

Minden magas víztartalmú zöldség- és gyümölcs tönkre fog menni a fagyasztóban, mert a bennük lévő vízrészecskék jégszilárddá válnak – ezután nem meglepő, hogy az állaguk és az ízük is fognak kívánnivalót hagyni maguk után.

Frozen food in the refrigerator. Vegetables on the freezer shelves. Stocks of meal for the winter.

Megmaradt húsok

Ha a fagyasztóban tárolt húst kiveszed a vacsorához, majd a maradékot vissza akarod tenni a mélyhűtőbe, nagy hibát követsz el! A legtöbb háziasszony tudja, hogy a húsokat csak egyszer lehet lefagyasztani, különben rengeteg potenciális károkozóval és baktériummal lesz a nyers hús gazdagabb.

Joghurt

A lejárati idő előtt lefagyasztott joghurt nem veszít az értékéből – ugyanúgy megmaradnak benne a bélflórát támogató kultúrák és jótékony baktériumok -, a krémes állagát viszont kellemetlenül tönkreteszi az extrém hideg.

Tészta

Nem lesz semmi bajod, ha a korábban már megfőzött és lefagyasztott tésztát kívánod elfogyasztani, az állaga viszont rendkívül ragacsos és mállott lesz.

Rizs

A fagyasztóban tárold rizs is hasonlóképpen viselkedik, mint a tészta: egészségre nézve semmilyen káros hatása nincs, az apró szemei viszont biztosan bele fognak ragadni a fogaidba!

Majonéz

Akkor se vásárolj nagy mennyiséget belőle, ha szuperakciós, ugyanis a majonézt (főként a benne lévő tojás miatt) nem ajánlott lefagyasztani.

Szószok

Fantasztikus ízüket csak frissen és melegen tartják – hűtésük csak maximum két napig, fagyasztásuk pedig egyáltalán nem ajánlott.

Cukormáz

Hiába maradt cukormáz a mézeskalács díszítésből, lefagyasztani akkor sem érdemes! Elernyedt textúrája, krémességének gyengülése és ízének elvesztése nem teszi lehetővé, hogy újra fogyasszuk őket.

Fokhagyma

Bár a fokhagyma sokkal erőteljesebb, ha fagyasztóban tároljuk, sütni/főzni nem érdemes vele, mert normál meleg hőmérsékleten már kesernyés ízt fog kölcsönözni a készülő ételeinknek.

Fűszerek

Sajnos nem a fokhagyma az egyetlen fűszernövény, amit nem éri meg lefagyasztani: a paprika, a curry és a többi hagymaféle íze is megváltozik a hűtés miatt, ez pedig hatással van a velük készített ételek ízére is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X