Ahogy a kristálycukor, úgy a mesterséges édesítők népszerűsége is hanyatlóban van, ami rengeteg káros hatásuknak tudható be. Mindenképpen érdemes ezeket is hosszútávon kerülni, és más, természetes édesítőkkel helyettesíteni.
Rákkeltőek lehetnek
A mesterséges édesítők napi szinten fogyasztva olyan súlyos betegségek kockázatát is növelik, mint a rák. Különböző daganatos megbetegedések kialakulását hozták ugyanis összefüggésbe a túl gyakran és túl nagy mennyiségben fogyasztott mesterséges édesítőkkel, amelyekről sokáig azt hihettük, hogy az egészségünket szolgálják.
Elhízást okozhatnak
Bár az édesítőket sokszor éppen a súlygyarapodás csökkentése céljából fogyasztják, az az elmélet is megdőlni látszik, hogy ez valóban hatékony fogyasztószer. Bár a kalóriatartalomtól nem kell tartani, maga az édes íz az, ami elhízáshoz vezethet. Ez ugyanis becsapja az agyat, és mesterségesen generál egyfajta cukoréhséget, amit többnyire hizlaló ételek fogyasztásával csillapítunk.
Szívbetegséghez vezethetnek
A mesterséges édesítők túlzott használata rendkívül károsan hathat a szív- és érrendszer egészségére. Károsítják az ereket, érfalakat, így közvetett módon a szívet is. Érdemes olyan természetes édesítőket használni helyettük, mint a méz, stevia vagy eritrit, amelyek ugyanannyira garantálják az édes ízt, csak sokkal egészségesebb formában, mellékhatások nélkül.
Megemelhetik a vérnyomást
Mivel a mértéktelen mesterséges édesítő elhízáshoz, szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet, ennek következményeként akár még a magas vérnyomással is számolniuk kell mindazoknak, akik rendszeresen fogyasztják. A magas vérnyomás pedig számos más komoly megbetegedést okozhat, amelyet megelőzéssel, egy kis odafigyeléssel, egészséges életmóddal és a mesterséges édesítők kizárásával elkerülhetünk.