Főoldal > DIÉTA > Hagyd el a mesterséges édesítőket

Hagyd el a mesterséges édesítőket

édesítőédesítőszermesterséges édesítő
0

Írta:

Ahogy a kristálycukor, úgy a mesterséges édesítők népszerűsége is hanyatlóban van, ami rengeteg káros hatásuknak tudható be. Mindenképpen érdemes ezeket is hosszútávon kerülni, és más, természetes édesítőkkel helyettesíteni.

Rákkeltőek lehetnek

A mesterséges édesítők napi szinten fogyasztva olyan súlyos betegségek kockázatát is növelik, mint a rák. Különböző daganatos megbetegedések kialakulását hozták ugyanis összefüggésbe a túl gyakran és túl nagy mennyiségben fogyasztott mesterséges édesítőkkel, amelyekről sokáig azt hihettük, hogy az egészségünket szolgálják.

Elhízást okozhatnak

Bár az édesítőket sokszor éppen a súlygyarapodás csökkentése céljából fogyasztják, az az elmélet is megdőlni látszik, hogy ez valóban hatékony fogyasztószer. Bár a kalóriatartalomtól nem kell tartani, maga az édes íz az, ami elhízáshoz vezethet. Ez ugyanis becsapja az agyat, és mesterségesen generál egyfajta cukoréhséget, amit többnyire hizlaló ételek fogyasztásával csillapítunk.

Flat lay composition with different types of sugar on wooden table

Szívbetegséghez vezethetnek

A mesterséges édesítők túlzott használata rendkívül károsan hathat a szív- és érrendszer egészségére. Károsítják az ereket, érfalakat, így közvetett módon a szívet is. Érdemes olyan természetes édesítőket használni helyettük, mint a méz, stevia vagy eritrit, amelyek ugyanannyira garantálják az édes ízt, csak sokkal egészségesebb formában, mellékhatások nélkül.

Megemelhetik a vérnyomást

Mivel a mértéktelen mesterséges édesítő elhízáshoz, szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet, ennek következményeként akár még a magas vérnyomással is számolniuk kell mindazoknak, akik rendszeresen fogyasztják. A magas vérnyomás pedig számos más komoly megbetegedést okozhat, amelyet megelőzéssel, egy kis odafigyeléssel, egészséges életmóddal és a mesterséges édesítők kizárásával elkerülhetünk.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X