Főoldal > DIÉTA > Tényleg hatásosak a súlycsökkenést ígérő teák?

Tényleg hatásosak a súlycsökkenést ígérő teák?

diétafogyásfogyasztó teasúlycsökkentés
0

Írta:

Úton-útfélen méregtelenítő “csodás fogyást ígérő” teákba botolhatunk, de ezek vajon tényleg hatásosak? És mennyire tesznek jót az egészségünknek? Cikkünkből kiderül!

Pontosan milyen teákról van szó?

A különféle természetes és mesterséges összetevőket tartalmazó “csodateák” azt ígérik, hogy rendszeres fogyasztásukkal megszabadulhatunk a felesleges kilóktól, a narancsbőrtől és a zavaró pluszcentiktől is. Persze, ezek a teák nem pár száz forintba, hanem súlyos összegekbe kerülnek.

Van bennük valamilyen káros összetevő?

A “laxative”, azaz hashajú hatású összetevők (mint például a bélfalat irritáló szenna) nem tartozik a legegészségesebb hozzávalók közé. Többek között puffadást, hányást, savtúltengést és hasmenést is okozhat az arra érzékenyeknél.

Tényleg le lehet fogyni tőlük?

A tudomány mai állása szerint csak a “csodateák” iszogatásától nem lehet lefogyni. Az viszont biztos, hogy léteznek olyan gyógynövényes teafélék, melyek kedvezően befolyásolják a súlycsökkenést és a különböző diátákat – ezek közé tartozik például a kamilla, a menta,  rooibos, valamint a zöld és fehér tea.

Happy girl having breakfast holding a coffee cup lying on the bed and looking sideways

Ezek szerint semmilyen fogyasztó hatásuk nincs?

Mivel a gyártók ügyesen belecsempésznek a korábban már felsorolt méregtelenítő gyógynövényekből párat a jelentőst fogyást ígérő teakeverékbe, ideig-óráig tapasztalhatunk fogyást, ám ez nem zsírégetés, hanem vízveszteség. Többek között a méregtelenítő kúrákkal is hasonló hatást érhetünk el, csak akkor jobban kell figyelni a pótolandó vitaminokra és ásványi anyagokra.

Mi értelmük van ezek után?

Tulajdonképpen nem sok, hiszen a máj és a vese már önmagában is egy kiválasztó, méregtelenítő funkciót lát el a szervezetünkben. Normális esetben tehát nem lenne szükségünk plusz méretelenítő kúrákra. Vannak azonban olyanok, akik esküsznek egy-egy tisztító kúrára az egészségük érdekében.

A csodafogyásokat ígérő teák azonban messze állnak a méregtelenítő kúráktól – az arra érzékenyeknél például komoly hasi bántalmakat is okozhatnak.

Mit fogyasszanak, akiknél a súlycsökkentés a cél?

Ahogyan már korábban említettük, a kamilla, a menta, a rooibos, valamint a zöld és fehér tea kedvezően befolyásolhatja a diétákat, akárcsak a zöldséges-gyümölcsös turmixok. De mindenkinek egyaránt beváló, tökéletes fogyasztó italkeveréket még nem találtak fel a tudósok – épp ezért mi a változatos étrendet és az egészséges életmódot ajánljuk a fogyni vágyóknak!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X