Főoldal > DIÉTA > Hogyan tároljuk biztonságosan az élelmiszereket?

Hogyan tároljuk biztonságosan az élelmiszereket?

almaélelmiszerkenyérsajttárolástészta
0

Írta:

Sokan megszokásból raktároznak el bizonyos konyhai alapanyagokat, élelmiszereket. Talán nem árt, ha átnézed ezt a listát, és ha kell, akkor változtatsz a korábbi megszokásokon. Így maradhat minden friss és tovább felhasználható.

Alma

Napi egy alma, az orvost távol tartja. De csak akkor, ha nem szobahőmérsékleten, hanem hűtőben, vagy hűvös helyen tárolod. Ha így teszel, akkor az alma hetekig ropogós és üde marad.

Liszt

Sokan a boltban megvásárolt papírzacskóban hagyják. Ennél sokkal jobb megoldás, ha légmentesen záródó üveg- vagy műanyag edénybe teszed. A megromlásához hosszabb idő kell, ám a teljes kiőrlésű liszteknél gyorsabb a folyamat. Ez utóbbit érdemes akár hűtőben, vagy fagyasztóban elraktározni.

Gyümölcs

Sokan minden gyümölcsöt a hűtőbe raknak, de vannak köztük olyanok is, amelyeknek teljesen meg kell érniük, hogy igazán jól fogyaszthatók legyenek. Ilyen például a banán. Fontos, hogy ne a zöldségekkel együtt tárold őket, mert akkor gyorsabb lehet a romlási folyamat.

Burgonya

Vannak akik, nem kedvelik a száraz, sötét, hűvös helyeket. A burgonya viszont pont ilyen környezetben érzi jól magát, vagy legalábbis így tárolható a legtovább. Ne rakd be a frizsiderbe, mert a túlzott hideg hatására a benne lévő keményítő cukorrá alakul át.

Vöröshagyma

Hasonló körülményeket igényel, mint a krumpli. De ne tárold együtt őket, mert a bennük lévő gázok miatt gyorsabban megromlanak. A vöröshagyma még tovább áll el, ha időként friss levegőt kap és frissen rakhatod akár hűtőbe is.

Friss hús

Nyugodtan hagyd az eredeti csomagolásban és figyelj a rajta lévő felhasználhatósági időre. Ha a friss húst átrakod más edénybe, tárolóba, azzal több esélyt adhatsz a baktériumoknak, hogy valami galibát okozzanak.

Fresh fruits and vegetables in the fridge

Saláta

Ha elkezdődik a romlási folyamat, akkor nyálkássá válnak a levelei. Ne tedd, és ne hagyd műanyag zacskóban. Bár az üzletekben gyakran permetezik vízzel a salátát, ha megmostad, utána szárazon tárold, így rakd be például a hűtőszekrénybe.

Sajt

A kemény sajtok (cheddar, ementáli, parmezán) tárolhatók a legtovább, de ne tedd légmentesen zárható edénybe őket. Lehetőleg a hűtő sajt rekeszét válaszd, így akár 2-4 hónapig is fogyaszthatók maradnak. Ha pedig bedobod a fagyasztóba, akkor legfeljebb 8 hónapig használhatod fel.

Száraztészta

Sokan úgy gondolják, hogy az eredeti csomagolásban kell tárolni. Ennél jobb megoldás, ha légmentesen záródó üvegedénybe rakod, ezzel meghosszabbítva a felhasználhatóságát. Így a száraztészta biztosan nem kap vizet és nem lesz dohos.

Paradicsom

Igen érzékeny a tárolásra. Ha nem elég érett, akkor fénytől, nedvességtől és hőtől távol tartva, néhány nap alatt lesz igazán zamatos. Ne tedd be a hűtőbe, mert akkor a paradicsom sejtszerkezete megváltozik és az íze is oda lesz.

Kenyérfélék

A friss kenyér elég gyorsan penészes lehet. Sokkal tovább eltartható, ha hűtőszekrénybe vagy fagyasztóba helyezed. Utána sütőben vagy kenyérpirítóban érheted el, hogy újra kellemesen ropogós legyen.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X