Jobb a joghurt a szervezetünknek, mint a kefir?
Az erjesztett élelmiszerek, mint a kefir, a joghurt, a savanyúságok, stb. probiotikumokban gazdagok, és elősegítik a bél egészségét. A jótékony probiotikumok mellett energiát, antioxidánsokat és tápanyagokat is juttathatunk általunk a szervezetünkbe. Az erjesztett tejtermékek közül melyeket érdemes választani? Jobb a joghurt a szervezetünknek, mint a kefir?
Mi a különbség a joghurt és a kefir között?
Ugyan mindkettő tejből készül, már az állaguk is nagyban különbözik. A joghurt sűrű, krémes, míg a kefir folyékonyabb. Mindkettőt erjesztéssel készítik, mely során baktériumokat vagy élesztőt oltanak a tejbe, melyek lebontják a benne található cukrokat. Ezáltal lesz a joghurt és a kefir is savanykás ízű, és a bél számára egészséges mikroorganizmusokban, probiotikumokban gazdag. A különbség a készítésnél az, hogy a joghurtot csak baktériumokkal, míg a kefirt baktériumokkal és élesztőgombákkal is oltják, így utóbbi tejsavas és alkoholos erjedésen is keresztül megy.
Melyik gazdagabb probiotikumban?
Mindkét tejtermék remek probiotiukumforrás, azonban a kefir több bélbarát mikroorganizmust tartalmaz, és szélesebb választékát a jó baktériumtörzseknek. A különbség oka a kefir kétféle erjedési folyamata.
(VIA)
Fotó: Getty Images