Főoldal > DIÉTA > Kihagyod az étkezéseket? Ne tedd!

Kihagyod az étkezéseket? Ne tedd!

diétaétkezésfogyáshízástáplálkozás
0

Írta:

Átaludtad a reggelit? Végigdolgoztad az ebédidőt? Este már nem vacsorázol, mert rettegsz a hízástól? Tudod mik a következményei?

Hasi elhízáshoz vezet

Egy étkezés kihagyása kétségtelenül jelentősen csökkenti a napi kalóriabevitelt, azonban a kihagyott étkezés és a fogyás között nem egyértelmű a kapcsolat. Az Ohio Állami Egyetem kutatásai szerint rövidtávon valóban fogyáshoz vezet, ám később hasi elhízás formájában még több is visszajöhet, mint amennyit leadtunk. Az összes kutatás azt támasztja alá, hogy a kihagyott étkezések következményeként izmot vesztünk, és nem zsírt. Ha a fogyás a cél, jobb, ha nem teljes étkezéseken spórolsz.

Tápanyaghiány lép fel

Már egy-egy étkezés elhagyása is tápanyaghiányhoz vezethet, amelynek főbb jelei a fáradékonyság és az agyi funkciók lelassulása. Ha nagyon mozgalmasak a napjaid, és ezért kénytelen vagy elhagyni bizonyos étkezéseket, pótold a vitaminokat és az ásványi anyagokat táplálék-kiegészítőkkel.

Nő a cukor- és a szívbetegség kockázata

Ha te is azok közé tartozol, akik felesleges étkezésnek tartják a reggelit, nagy bajt okozhatsz magadnak. A kutatások szerint, azok a nők, akik kihagyják a nap első étkezését 20%-kal növelik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Más tanulmányok pedig a szívbetegségek kialakulásával is szoros összefüggésbe hozták. A testünknek rendszeresen tápanyagra van szüksége, hogy fenntartsa a vérnyomást, az inzulin- és a koleszterinszintet. Ha a hosszú éjszaka után még a reggelit sem adjuk meg a szervezetünknek, az inzulinrezisztenciához, 2-es típusú cukorbetegséghez vagy vérnyomás-problémákhoz vezethet.

Energiahiány jelentkezik

Az üres gyomorra való edzés igen népszerű a fogyókúrázók körében, azonban valójában gyenge teljesítményhez vagy akár kihagyott edzéshez is vezet. Az alacsony vércukorszint és a napi tevékenységekhez szükséges kalória miatt szinte lehetetlenné válik elegendő energiát nyerni a testmozgáshoz.

Legyengül az immunrendszer

A hosszú, intenzív edzés után a kortizol növekedett jelenléte legyengíti az immunrendszert. Ezért kiemelten fontos, hogy edzés után mihamarabb szénhidráthoz jussunk. Lehet, hogy úgy érzed, kár a mozgás hatását étkezéssel elrontani, de minél tovább nélkülözöd a tápanyagot, annál nagyobb az esélyed, hogy fejfájás, fáradtság, extrém éhségérzet vagy influenza tör ki rajtad. Edzés után két órán belül fogyassz fehérjében és szénhidrátban egyaránt gazdag táplálékot, hogy újratöltsd a szervezet energiaraktárait, és elkezdődhessen az izomépítés.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X