Főoldal > DIÉTA > 5 fogyókúrás tipp, ami tényleg működik

5 fogyókúrás tipp, ami tényleg működik

fogyásfogyókúrakalóriazsírégetés
0

Írta:

Számtalan diétás irányzat létezik, a fogyásnak azonban csupán két fő tényezője van: a kalóriadeficit és a rendszeres testmozgás. Mindez egyértelmű, mégis sokszor hiába vetünk be mindent, a kilók csak nem akarnak lemenni.

Ilyenkor kétségbeesetten gyűjtjük a különböző praktikákat, amelyek gyors és hatékony fogyást ígérnek. Az alábbi tippek garantáltan a kedvenceink lesznek, hiszen nem igényelnek radikális változtatást, mégis működnek.

Ragaszkodjunk az étkezésekhez!

A vércukor stabilizálásánál kiemelten fontos, hogy rendszeresen együnk, kis adagokban. Azonban egy friss kutatás során kiderült, sikeresebbek a fogyókúrában azok, akik kevesebbszer esznek nagyobb adagokat. Ezt a jelenséget avval magyarázzák, hogy a bőséges étkezések emésztéséhez szervezetünknek több kalóriára van szüksége. Bár nem feltétlenül ez a jó taktika, a szüntelen nassolást mindenképp hagyjuk abba, még akkor is, ha egész nap csak egészséges ételeket majszolunk. Figyeljük szervezetünk jelzéseit, és ezek alapján álljunk be napi háromszori vagy ötszöri étkezésre.

Válasszuk a rövid, de hatékony edzéseket!

Egy kutatás során azt találták, hogy azok, akik napi fél órát futottak vagy bicikliztek, 33%-kal többet fogytak és 20%-kal voltak aktívabbak a nap további részében, mint azok, akik egy teljes órát szántak testmozgásra. A kutatók feltételezik, mindez avval van összefüggésben, hogy akik sokat edzenek, hajlamosabbak többet pihenni és sajnos enni is. Heti négyszer fél óra testmozgás éppen elegendő a fogyáshoz. Azonban, ha a hosszabb edzések hívei vagyunk, figyeljünk arra, hogy ne együk magunkat degeszre mozgás után, a kanapén heverészve.

Együnk bátran komplex szénhidrátokat!

Bár a ketogén diéta hatalmas népszerűségnek örvend, a kutatások mégis arra hívják fel a figyelmünket, hogy akik rendszeresen fogyasztanak teljes kiőrlésű gabonákat, vékonyabbak, mint szénhidrátszegény diétát folytató társaik. A szénhidrátok emésztéséhez plusz energiára van szükség, illetve a rostok remekül telítenek és gondokodnak a jó emésztésről is. Együnk ezentúl bűntudat nélkül tönköly kenyeret, barna rizst és zabkását, majd fogadjuk büszkén a bomba alakunkra tett bókokat.

44132464 - young sad woman with a plate of salad.

Aludjunk hűvösben!

A Columbia Egyetem kutatása szerint azok, akik 7 óránál kevesebbet alszanak, hajlamosabbak a hízásra. Érdemes tehát nem az alvás csökkentésével növelni aktivitásunkat. Azonban nemcsak az alvásra fordított idő, hanem a hálószoba hőmérséklete is hatással lehet fogyókúránkra. Azoknak, akik 18 fokban alszanak 10%-kal gyorsabb az anyagcseréjük és 42%-kal több a barna zsírszövetük (amely segít az elhízás megakadályozásában), mint akik 23 fokos hálószobában hajtják álomra a fejüket.

Ne együnk meg mindent, ami a tányéron van!

Legtöbbször már csak a szemünk kívánja az utolsó falatokat, és egyáltalán nem hallgatunk szervezetünk jelzéseire. Amikor azt érezzük, tele vagyunk, nyugodtan tegyük le az evőeszközöket, elkerülve a felesleges kalóriabevitelt. A táplálkozási szakértők szerint evvel az egyszerű trükkel napi 200 kalóriát spórolhatunk, amely fél év alatt 4,5 kg fogyást eredményez, bármely egyéb erőfeszítés nélkül.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X