Főoldal > DIÉTA > 5 mítosz az egészségről, aminek eddig bedőltél

5 mítosz az egészségről, aminek eddig bedőltél

egészségfehér lisztfogyáshízás
0

Írta:

Úgy tudtad, hogy a sajt káros a szív működésére? Tévedsz! Olvass tovább, hogy kiderüljön az öt leggyakoribb – egészséget érintő – mítosz, melyeket eddig elhittél!

1. mítosz: A sajt károsítja a szív- és az érrendszer egészségét

Minden bizonnyal, már te is hallottál arról, hogy a krémes, penészes sajtok (mint például a Brie) nem tesznek jót a szívnek. A legfrissebb kutatások szerint viszont nagy mennyiséget kell elfogyasztani ahhoz, hogy káros hatásai legyenek a szervezetre. A fehérjében, kalciumban, cinkben, magnéziumban, valamint az A-, a B2-, a B12- és a K2- vitaminokban gazdag penészes sajtok nem okoznak problémát, ha napi 40 grammnál kevesebbet eszünk belőlük.

Tudtad? A legegészségesebb sajtok közé a csontképzést segítő K2-vitamint tartalmazó Brie és Gouda sajtok sorolhatóak.

2. mítosz: Gyorsabb lesz az anyagcsere, ha többször eszünk kis adagokat

Sokan bevált módszernek tartják a kis adagokban történő, folyamatos étkezést, igazság szerint viszont semmilyen befolyással nincs az anyagcserére, ha óránként csipegetünk az ételből. Az anyagcserét leginkább a folyadék fogyasztásának növelésével lehet meggyorsítani, a szilárd ételek emésztését és a belek mozgását viszont nem lehet sürgetni, mert idő kell az ételek feldolgozásához.

Tudtad? Az anyagcsere csak mozgáshiányos életmód, kevés szilárd étel fogyasztása és betegség esetén lassul le, akkor is legalább három nap eltelte után.

3. mítosz: A fehér lisztből készült ételektől meg lehet hízni

Mindamellett, hogy a fehér lisztből készült ételek több cukrot és szénhidrátot tartalmaznak, mint a többi lisztféléből származók, nem lehet tőlük meghízni, csak abban az esetben, ha többet eszünk belőlük, mint amennyire a testünknek szüksége lenne rájuk – ám ez minden más ételre is igaz.

4. mítosz: Az olívaolajjal való főzés rákkeltő vegyületeket termel

A lehető legegészségesebb olajféle az extra szűz olívaolaj, ami gazdag antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő hatóanyagokban – épp ezért, főzés közben sem okoz rákkeltő vegyületeket, ha nem megyünk a füstpontja fölé. Az extra szűz olívaolaj füstpontja alacsonyan, már 190°-nál megkezdődik, ezért csak akkor termel rákkeltő vegyületeket, ha magas hőfokon, hosszú ideig kívánunk vele főzni – ebben az esetben inkább válasszunk kukorica-, szója- vagy szezámolajat.

5. mítosz: A gyümölcsöket mindig éhgyomorra kell enni, különben megrohadnak a gyomorban

Az ételek – beleértve a gyümölcsöket is – nem rohadnak el a gyomorban. Elképzelhető, hogy gyümölcsfogyasztás esetén a széklet hígabb és világosabb lesz az átlagosnál, ám ez nem a rohadásnak, hanem a hirtelen bekövetkező, nagy mennyiségű gyümölcsfogyasztásnak, és a gyümölcsök magas rosttartalmának tudható be.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X