Főoldal > DIÉTA > 7 rossz szokás, amit vacsora idején elkövetünk

7 rossz szokás, amit vacsora idején elkövetünk

fogyáskalóriavacsora
0

Írta:

Mindegy, hogy épp a fogyás a célunk, vagy csak igyekszünk minél egészségesebben táplálkozni, a vacsora minősége és mennyisége kiemelt jelentőséggel bír. Az alábbi hibákat igyekezzünk mindenképp elkerülni a nap utolsó étkezésekor!

A vacsora a legbőségesebb étkezésünk a nap folyamán

Különösen fogyókúra idején gyakran elkövetjük azt a hibát, hogy alig eszünk napközben, hiszen a kalóriadeficit elérése mindennél fontosabb. Ám, hiába lebegett ez egész nap a szemünk előtt, ha fáradtan és kiéhezve hazaérünk, garantáltan felfalunk mindent, ami csak a szemünk elé kerül. A kutatások is megerősítik mindezt, sőt, arra jutottak, hogy azok, akik többet esznek ebédre, könnyebben fogynak, mint azon társaik, akik ugyanazon napi kalóriabevitel jelentős részét inkább este viszik be.

Megoldás: csökkentsük le a vacsora adagját, együnk inkább többet reggelire és ebédre.

Utolsó pillanatban döntjük el, mit eszünk

Igen nehéz jó döntést hozni, amikor kimerülten esünk haza. Ezért célszerű már hétvégén kitalálni a heti étrendünket, de ha ennyire előre nem tudunk tervezni, akkor legkésőbb előző este a másnapit. Így lesz időnk mindent beszerezni, elkészíteni, és kevésbé csábulunk el a sarki gyorsétterem kínálatára vagy a házhozszállítós pizzára.

Megoldás: tűzzük ki az úgynevezett meal prep időpontját, és tartsuk magunkat a tervezett értendhez, még egy fárasztó napon is.

Desszerttel koronázzuk meg a napot

Egy nagy adag édesség este nemcsak a derékkörfogatunkat növeli, de rossz hatással lesz alvásunk minőségére is. A magas cukorbevitel ugyanis vércukoringadozáshoz vezet az éjszaka folyamán, ami pedig gyakori ébredéseket okoz. Lehet, hogy ezekre nem is emlékszünk majd reggel, de azt határozottan érezni fogjuk, hogy fáradtan ébredünk.

Megoldás: ha édesszájúak vagyunk, és nem tudjuk desszert nélkül lezárni a napot, akkor együnk meg 1-2 kocka magas kakaótartalmú étcsokoládét. Ha megszokjuk, hogy kihagyjuk a nagy sütievészeteket, egy idő után garantáltan kevésbé is fogjuk kívánni.

Túl sok alkoholt iszunk

Jót esik levezetni az egész napos stresszt alkohollal, sőt talán még az elalvásban is segít, de az alakunkra és az alvásunk minőségére garantáltan rossz hatással lesz. Már egy-két pohár ital akár egy teljes étkezés kalóriatartalmát is rejtheti, ráadásul a kutatások szerint az alkohol gyors szemmozgással zavarja az alvás REM-fázisát, ezáltal csökkentve az alvással töltött időt ebben a kritikus szakaszban.

Megoldás: maximum egy pohár száraz, antioxidánsban gazdag vörösbort kortyoljunk el. Ez épp elég, hogy ellazuljunk, de nem növeli jelentősen a kalóriabevitelünket, sőt még az alvást sem zavarja.

Top view of group of friends raising a toast post lunch. High angle view of happy men and women celebrating at home with red wine. Close up shot of friends toasting glasses of red wine in a party.

Koffeines italt fogyasztunk vacsora után

A koffein bár jól esik egy megterhelő vacsora után, stimulálja a központi idegrendszert, növeli az éberséget és csökkenti a fáradtságot. Ezáltal jelentősen megzavarja szervezetünk alvás-ébrenlét ciklusát.

Megoldás: ha szeretjük kávéval zárni az étkezéseket, estére kizárólag koffeinmentes változatát válasszuk. Kólát semmiképp se fogyasszunk, váltsuk le ásványvízre vagy gyógyteára.

Tévé előtt falatozunk

A tévénézés vagy az internetezés közbeni étkezés garantáltan túlevéshez vezet. Ha nem figyelünk arra, mit fogyasztunk, kevésbé fogja a szervezetünk a teltségérzet szignálját jelezni. A kutatások során is megerősítést nyert, hogy sokkal több kalóriát viszünk be, ha nem figyelünk oda az étkezésre.

Megoldás: étkezés közben zárjuk ki az elektronikus eszközöket, és csak az evésre koncentráljunk. Élvezzük az ízeket, az illatokat, a színeket és a különböző textúrákat, ezáltal gyakorolva a tudatos étkezést.

Közvetlenül lefekvés előtt eszünk

Végül, de nem utolsósorban a késő esti evés zsírraktározáshoz, hízáshoz, inzulinrezisztenciához, anyagcserezavarokhoz és refluxhoz vezethet. Lefekvés előtt a gyomornak pár órányi pihenésre mindenképp szüksége van.

Megoldás: lefekvés előtt körülbelül 3 órával időzítsük be a vacsorát, hogy ne terheljük túl a szervezetünket, de ne is korgó gyomorral térjünk nyugovóra.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X