Főoldal > DIÉTA > Ezért ne nézz tévét evés közben

Ezért ne nézz tévét evés közben

diétaétkezésfogyáshízástáplálkozásTV
0

Írta:

Már elmúltak azok az idők, amikor a család összes tagja leült minden hétköznap este együtt vacsorázni. Mindenki máskor lesz éhes, túlórázik, nem ér haza, így a család tulajdonképpen külön eszik. A saját családodra ismersz?

A legegyszerűbb persze lerogyni a kanapéra, bekapcsolni a tv-t és elmajszolni a vacsorát. Jobban jársz azonban, ha nem így teszel. Megmutatjuk, miért.

1. Többet eszel

A tévé előtti evés növeli az elfogyasztott ételek mennyiségét, különösen igaz ez a kalóriadús, édes vagy sós, csomagolt nasikra. Ennek alátámasztására egy 78 ember bevonásával történt kísérletet végeztek, ahol azt figyelték, hogy mennyi és milyen élelmiszereket fogyasztanak a résztvevők a tévé előtt és a rákövetkező napon, amikor nem a tévé-t nézve ettek. Azt vették észre a kutatók, hogy a képernyőre meredve sokkal többet és sokkal rosszabb minőségű (cukros és zsíros) ételeket ettek a kísérleti alanyok. A jelenség a reklámoknak is köszönhető, hiszen szinte egymást érik a kóla- és chips reklámok.

2. Elvonod a figyelmet magadról

Amikor a képernyőre meredsz, az agyad is arra fókuszál. Előfordul, hogy csak később vagy nem is küldi meg a jelet arról, hogy jól laktál. Ez a jelenség azért okoz problémát, mert sokkal többet fogsz enni, mint amennyire szükséged van, illetve a szükséges mennyiséget nem fogod elégnek érezni.

3. Lassítja az anyagcserét

A témában végzett vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy a tévézés nem segíti a kalóriák égetését. Egy kísérlet során megkértek embereket, hogy kikapcsolódásképp nézzenek tv-t, míg másokat arra kértek, pihenjenek, de tilos volt bekapcsolniuk a készüléket. A tévét nem nézők sokkal több kalóriát égettek el a nap végére, pedig ők is csak pihentek.

57375748 - couple eating pizza and a man holding tv remote control

4. Ha most tévézel, később többet eszel

Kutatási adatok szerint a tévénézés növeli a későbbi kalóriabevitelt. Ez azt jelenti, hogy ha ebéd közben az adást figyeled, hamarabb és többet fogsz uzsonnázni, mintha nem bambultad volna a képernyőt. Egy kutatás során 16 nőt kértek arra, hogy egyék meg az eléjük tett ételt. Minden hölgy ugyanannyit evett, de az egyik csoport egy 10 perces klipet nézett evés közben, míg a másik csoport semmit. Ezután sütiket helyeztek el a teremben, amiből annyit vehettek az alanyok, amennyit csak szerettek volna és nem tudták, hogy figyelik, mennyi édességet esznek. A klipet néző nők végeredményben több sütit fogyasztottak, mint a nyugodt körülmények között ebédelő társaik.

5. Nincs vége a gondoknak

Legyünk őszinték: amikor a kedvenc sorozatodat nézed, nassolsz közben valamit, igaz? Bármennyire is annak tűnik, ez a fajta lazítás nem megnyugtató. Az ilyen fajta tévézés és evés egy idő után rutinná válik, a sorozat- vagy filmnézés pedig segít elfelejteni a problémákat, de megoldást nem nyújt. Az eredmény? Egy kitalált világba taszítod magad, a nélkül, hogy észrevennéd.

6. Egészségtelen ételek

A kutatások azt igazolják, hogy már gyerekkorban egyértelműen kimutatható összefüggés van egészségtelen élelmiszerek fogyasztása és sok tévézés között. A tévé kiváltja a túlzott nassolást a gyerekekből, akik ilyenkor előszeretettel nyúlnak chipsek és csokik után. A tévé megakadályoz abban is, hogy valóban értékeld az ételeidet, hiszen ahelyett, hogy az ízekre koncentrálnál, a műsor vonja el a figyelmed. A habzsolás pedig csökkenti az ételek könnyű emésztését, vagyis gyomorproblémákat idéz elő.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X