Főoldal > DIÉTA > Ne mindig higgy a mérlegnek, simán becsaphat!

Ne mindig higgy a mérlegnek, simán becsaphat!

fogyáshízásmérlegtestsúly
0

Írta:

Ha ébredés után megméred a súlyodat és a vártnál többet látsz a mérleg mutatóján/kijelzőjén, akkor könnyen pánikba eshetsz. Pedig a hirtelen változás általában nem a zsírégetéshez, hanem a tested jelentős vízvisszatartásához kapcsolódik.

Az alábbi okok könnyedén becsaphatnak a mérés kapcsán.

1. Túl sós ételeket ettél

Sózással fantasztikus ízhatásokat érhetsz el, de a súlyodat is befolyásolja. A benne lévő nátrium miatt több vizet tárolnak a sejtjeid, ezt jelzi a mérleg. Az ivóvíz segít abban, hogy az extra nátrium kiürüljön a szervezetedből.

2. Tésztapartin vettél részt

A sportolók jól tudják, hogy a szénhidrátraktárak feltöltése mennyire fontos. Ha folyamatosan jelentős mennyiséget eszel például tésztából, akkor nem lesz kiugró eltérés. De a ritkán elfogyasztott, nagyobb mennyiségű dózis (például verseny előtti napon), hirtelen súlygyarapodást eredményezhet.

3. Fárasztó edzés után vagy

Tegnap anyait-apait beleadtál, de ahelyett, hogy az erőfeszítéseidnek látszata lenne, az éjszaka során nehezebbé váltál. Mi lehet az oka? A kemény edzések során apró izomrost-szakadások keletkeznek, a tested igyekszik ezeket helyrehozni. Ehhez folyadékra is szükség van, ami a mérleg mutatóján látható lesz. Megfelelő mennyiségű és minőségű evéssel és ivással gyorsíthatod a regenerálódást.

40349836 - gym woman strength training lifting dumbbell weights getting ready for exercise workout. female fitness girl exercising indoor in fitness center. beautiful fit mixed race asian caucasian model.

4. Túl feszült vagy

Ha túl sokat idegeskedsz, akkor a szervezeted növelheti a kortizoltermelést, ami közvetlenül befolyásolja a vízvisszatartást és a súlyodat is.

5. Nem aludtál eleget

Ha a kevés pihenést több csésze kávéval próbálod ellensúlyozni, akkor gyarapodhat a súlyod is. Ugyanis az alvás mennyisége is befolyásolja a kortizoltermelést, a tested így harcol a fáradtság ellen. Próbálj többet pihenni.

6. Túl sok édességet ettél

Több víz lehet a szervezetedben a cukor miatt is. Ha túl sokat fogyasztasz belőle, akkor növeli az inzulinszintet, ami pedig megakadályozza, hogy a víz a megszokott mennyiségben távozzon a testedből. A cukor a szénhidráttartalom miatt is hirtelen gyarapíthatja a súlyodat.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X