Főoldal > MOZGÁS > Így eddz a hatékony izomépítéshez!

Így eddz a hatékony izomépítéshez!

edzésedzőteremerősítésfehérjeizomizomépítésmozgássportsúlyzós edzéstáplálkozástömegnövelés
0

Írta:

Régóta kitartóan erősítesz, de nem olyan látványos az eredmény, mint vártad? Nehezen pakolsz magadra izmot? Ha az izomnövelés a célod, az alábbiak segítségével garantáltan hatékonyabbá teheted edzéseidet!

Mekkora súllyal és milyen ismétlésszámmal érdemes dolgozni?

Eddig a maximális ismétlésszámra törekedtél? Számos kutatás során kiderült, hogy ez nem épp a legjobb taktika, hiszen a nagy súlyokkal történő kevés, ajánlottan 8-12 ismétlésszám sokkal hatékonyabb az izomépítés szempontjából. Az adott gyakorlattól és az edzettségi szintedtől függően, olyan súllyal érdemes dolgoznod, amely nagyjából 60-70%-a annak, amivel kizárólag egyetlen ismétlés menne. Azonban nem a nehéz súlyok emelgetése az egyetlen módja az izmosodásnak. A saját testsúlyos gyakorlatok ugyanilyen hatékonyak, így érdemes kilépni a komfortzónádból, és beépíteni ezeket is az edzéstervedbe. Természetesen, ha már nagyon magas szinten vagy, esetleg testépítő szeretnél lenni, akkor érdemes bevetni az extra súlyokat, hogy maximalizáld az izomépítést.

Hány kört javasolt csinálni egy-egy sorozatból?

Sajnos az optimális körök száma még a személyi edzők között is vitatott. Főként azért, mert nem általánosítható, sokkal inkább személyre szabott az erre adható válasz. Nagyban függ az aktuális edzettségi szinttől és az állóképességtől. A kezdők és a hosszú kihagyás után visszatérők már egyetlen sorozattal hasonló eredményt érhetnek el, mintha többször végeznék el azt. Haladó hobbisportolók vagy élsportolók számára inkább a több kör javasolt, hiszen az ő izmaiknak már több kihívásra van szükségük ahhoz, hogy további eredményt érhessenek el. Ezért nekik célszerű akár 3-5 kört is végezni az egyes sorozatokból, figyelve arra, hogy ez sose menjen a megfelelő kivitelezés kárára.

Mennyi pihenőidőt érdemes beiktatni a körök között?

A sorozatok közti pihenőidő jelentős hatással van arra, hogy a megfelelő eredményt érd el, legyen ez az erősítés vagy épp a zsírégetés. Ha az izomépítés a célod, a nagy súlyok mellett célszerű hosszabb pihenőidőkkel dolgozni. Hiszen minél többet pihensz, annál jobban regenerálódnak az izmaid, ezáltal pedig keményebb munkára lesznek képesek a következő körben. A kutatások szerint az ideális pihenőidő 2 és 5 perc között van.

71040425 - young woman lifting the dumbbells

Heti hány erősítő edzés javasolt?

Általános szabályként elmondható, hogy két edzés között legalább 48 óra szükséges a felépüléshez. Kezdők számára heti 2 erősítő edzés elegendő. Ilyenkor célszerű olyan edzéstervet összeállítani, amely az összes fontos izomcsoportra dolgozik. Haladók számára viszont már heti 3-4 edzés javasolt. Ha sokat edzel egy héten, célszerű minden edzés alkalmával más-más izomcsoportra dolgozni, például lábnap után másnap jöhet a felsőtest, hogy az adott izmoknak legyen elegendő idejük megpihenni.

Mennyi idő után lesz látható eredmény?

Amikor elkezded az erősítő edzéseket, egy ideig leginkább csak azt fogod tapasztalni, hogy folyamatosan nő az erőnléted. Azonban a külsődön még nem igazán lesz látható az eredmény. Ennek az az oka, hogy ebben a fázisban az intra- és intermuszkuláris koordináció javul. Ha kitartó vagy, és néhány hét után már gyerekjáték a 12 ismétlés végrehajtása egy-egy gyakorlatból, érdemes növelni a súlyt vagy komplexebbé tenni az adott gyakorlatot, minél több izomcsoportot bevonva a munkába. A lényeg, hogy mindig új kihívás elé állítsd az izmaid, ezáltal elősegítve az izmosodást. Nem rögtön, de mint minden kemény munka, így az erősítés is egy idő után kifizetődik, és garantáltan látható lesz az eredménye. A lényeg, hogy ne add fel a rendszeres mozgást!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X