Főoldal > DIÉTA > Miért érdemes epret enned?

Miért érdemes epret enned?

epergyümölcsgyümölcsfogyasztás
0

Írta:

Az eper sokak kedvenc nyári gyümölcse, amely amellett, hogy finom, nagyon egészséges is. Mutatjuk, miért érdemes többet enned ebből az ízletes gyümölcsből!

Az eperből 100 gramm nagyjából 35 kalóriát tartalmaz, és egy csészényi adagban megvan a napi minimum C-vitamin szükségletünk több mint 100%-a.

Miért olyan egészséges?

Kimutatták, hogy az eper fogyasztása az étkezés végén elősegíti a vércukor és az inzulin szintjének megfelelő szabályozását. Az eperben úgynevezett flavonidok találhatók, melyek segítenek csökkenteni az életkorhoz kapcsolódó súlygyarapodás kockázatát. Ennek oka, hogy a flavonoidok növelik az izmok glükóz felvételét, és/vagy csökkentik a zsírszövetek glükóz felvételét.

A bőr és a csontok egészségéért

Egy csésze eperben a napi mangánszükségletünk közel egynegyede található meg – ez az ásványi anyag segíti elő a kollagén előállítását, illetve a bőr és a csontok egészségét.

Fokozza az emésztést

Nagyjából 3 gramm rost található egy csésze eperben, amely segíti fenntartani a jó emésztést, mert támogatja az egészséges bélbaktériumokat.

Segíti csökkenteni a rákos betegségek kockázatát

A bogyós gyümölcsök, így az eper is, segítik csökkenteni a daganatos betegségek kockázatát – feltehetőleg segítik megállítani a rákos sejtek növekedését és terjedését.

A szív egészségéért

Az eper védi a szívet azáltal, hogy csökkenti a gyulladást a szervezetben, fokozza a jó koleszterint, véd a rossz koleszterinnel szemben, és javítja a keringést.

Hogy érdemes fogyasztani?

Természetesen önmagában is érdemes epret enni, de teheted turmixba is, a reggeli zabkásádba, gyümölcssalátába, és számos desszertet feldobhatsz vele. Az eperből, cukor nélkül készült szószt vagy dzsemet is számos ételhez használhatod. Vékonyan felszeletelve, citrommal vagy akár kígyóuborkával készíthetsz belőle cukormentes, frissítő limonádét, míg magas kakaótartalmú étcsokiba mártva különleges desszertet.

Forrás: health.com

Fotó: Getty Images


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X