Főoldal > DIÉTA > Káros a túl sok fehérje?

Káros a túl sok fehérje?

fehérjefehérjebevitelfehérjefogyasztás
0

Írta:

A fehérjebevitel fontosságáról és sok előnyéről rengeteget olvashatunk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nyakra-főre kell magunkba tömni a különböző húsokat, tejtermékeket, tojást és fehérjeport.

Emésztési problémák

Ha az ajánlottnál jóval több fehérjét viszünk be a szervezetünkbe, az azt jelenti, hogy más élelmiszercsoportokból – például a rostokból – kevesebbet. A kevés rostfogyasztás nincs jó hatással az anyagcserére, emésztési problémákat, székrekedést okozhat. Emellett a jó baktériumok száma is csökken a belekben, így akár hasmenéssel is számolhat, aki ilyen egyoldalú étkezést követ.

Súlygyarapodás

Bár a fehérjediéta egy igen hatékony fogyókúrás módszer, azonban csak akkor, ha nem esünk túlzásba fehérjebevitel kapcsán. Ha étrendünk egyoldalúvá válik, akkor az emésztőrendszer megzavarodása mellett akár pluszkilókkal is számolhatunk. Ennek egyik oka az, hogy ha a szervezet nem jut elég szénhidráthoz, tartalékoló üzemmódba kapcsol. Másrészt aki csak és kizárólag a fehérjefogyasztásra koncentrál, gyakran elfeledkezik a kalóriabevitelről, így gyorsan felcsúszik néhány pluszkiló.

Rossz kedélyállapot

Bármilyen furcsa is, de a bélflóra felborulása sokaknál hangulatingadozást, rossz közérzetet, levertséget is okozhat. A hangulatzavarok megelőzése, enyhítése és helyes bélflóránk helyreállítása érdekében csökkentsünk fehérjebevitelünkön, és fogyasszunk lassan felszívódású szénhidrátokat: kölest, zabot, barna rizst, édesburgonyát, gyümölcsöket.

Kiszáradás, állandó szomjúságérzet

Ha nem tartunk mértéket a fehérjék bevitele kapcsán, vesénknek is jóval gyorsabban kell dolgoznia, mint kiegyensúlyozott, változatos étrendet követve. Sokkal több vizelet távozik így szervezetünkből, ezzel együtt pedig sok nátrium, kálium, magnézium ürül ki, így jóval nagyobb az elektrolitvesztés azok esetében, akik nem figyelnek a változatos táplálkozásra kellőképpen.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X