Főoldal > DIÉTA > Cseréld le a poharadat!

Cseréld le a poharadat!

egészségpohár
0

Írta:

Szeretnéd megtanulni, hogy kell kevesebbet enni egészségtelen ételekből? Most lerántjuk a leplet a mágikus megoldásról!

Tarts gyümölcsöket és zöldségeket karnyújtásnyira magadtól, így nagyobb valószínűséggel fogod megenni őket, mintha a spájzban vagy a hűtőben állnának. 4 egyszerű trükk, hogy kevesebb egészségtelen ételt egyél.

Egy amerikai viselkedéskutató szaklapban megjelent tanulmány szerint, amit látunk, azt meg is esszük. 96 diákot hagytak egyedül 10 percig egy szobában, amelynek a különböző pontjain tiszta, áttetsző tálban lévő szeletelt almát és sárgarépát helyeztek el. Az eredmény: minél közelebb voltak a tálak, a diákok annál többet ettek belőle. Sőt, az üres tálak látványa arra inspirálta őket, hogy még több almát vagy répát egyenek.

Ugyanezt az elméletet több alkalommal is tesztelték – még cukorkákkal is -, és mindig hasonló eredményt kaptak. A magyarázat egyszerű: ha az étel elég közel van hozzánk, akkor meg fogjuk enni – állítja Gregory J. Privitera, a francia St. Bonaventure Egyetem pszichológus adjunktusa.

Lássuk, te mit tehetsz, hogy többet egyél egészséges ételekből, és kevesebbet az egészségtelenekből!

1. Legyenek szem előtt a szép és egészséges élelmiszerek!

Szívesebben megeszed a gyümölcsöt, ha egy gyönyörűen megkomponált gyümölcstálról veheted le a mosolygós almát. Tálalj kifogástalanul tiszta asztalra hófehér vagy áttetsző kínáló tálakba!

2. Csökkentsd a kontrasztot!

Ha fehér asztalterítőre fehér tányérokkal terítesz meg, csökkented a túlevés esélyét. A kutatók szerint a fehér-fehér látványa nem ad plusz vizuális löketet, így tudatosabban korlátozod majd a bevitt étel mennyiségét.

3. Cseréld le a poharadat!

Ha rövid, de széles pohárból iszol, többet fogyasztasz, mintha a magas, de karcsút választanád. Természetesen ezt a trükköt csak az alkoholos italok és a cukros üdítők esetében kell bevetned, vízből annyit igyál, amennyit csak tudsz!

4. Tálalj fehér tányéron!

Spanyol kutatók szerint az egészséges ételek sokkal vonzóbbnak tűnnek, ha fehér tányéron látjuk őket. Akik fehér tálból kapták a kísérlet során ugyanazt a fajta epret, sokkal édesebbnek, élvezetesebbnek és intenzívebbnek érezték az ízét, mint akik feketéből.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X