Főoldal > DIÉTA > A legnagyobb hibák, melyeket fogyókúra közben elkövethetsz

A legnagyobb hibák, melyeket fogyókúra közben elkövethetsz

diétafogyásfogyókúra
0

Írta:

A legtöbb súlycsökkentő módszerrel az a baj, hogy túl szigorú, egészségtelen, és nem tartható fenn sokáig. Nem ritkán a fogyókúra eredményeképp a sok éhezés visszaüt, és ahelyett, hogy csökkenne a súlyunk, csak újabb zsírpárnákat szedünk magunkra.

A kutatások szerint az vezet hosszú távú eredményre, ha gyökeresen megváltoztatjuk az étkezési szokásainkat. Minden azon múlik, hogy mit eszünk, hogyan, hol, és hogyan tudjuk elejét venni az érzelmi evésnek. Ahelyett tehát, hogy gyors megoldásokat keresnénk, érdemes a helyes stratégiát megtalálnunk. Lássuk, mi segíthet ebben, és mi akadályozhat.

Túl gyakran koplalsz

Az még nem jelent problémát, ha egy-egy nagyobb, illetve fogyókúrából kilógó fogás előtt egy kicsit éhezel, de légy óvatos ezzel a stratégiával, mert ezzel könnyen áteshetsz a ló túloldalára: a szervezeted később farkasétvággyal fog kompenzálni, arról nem is beszélve, hogy így sokkal könnyebben vesztesz az izmaidból is. Talán sokaknak ismerős a helyzet, hogy amikor egész nap alig esznek, nem is érzik az éhséget, este azonban fel tudnák falni az egész hűtőt.  Hosszú távon jobb, ha rendszeresen eszel, még ha nem is feltétlenül túl gyakran.

Detox ditétán élsz

Vannak méregtelenítő étrendek, melyek pozitívan hatnak a közérzetre, és az ember egy bizonyos ponton úgy érzi tőlük, több energiája van, és a fogyása is beindul. Ez azonban nem minden étrendre, és nem minden körülmények között igaz. A szigorú diéta hatására fejfájás, hányinger, gyengeség is bekövetkezhet. Ha méregteleníteni szeretnél, igyál sok folyadékot, és egyél sok zöldséget, gyümölcsöt. Ha egészségesebb irányba változtatsz az étrendeden, az már önmagában méregtelenítő hatású, de ne hagyj ki étkezést, és ne egyél túl keveset.

Fogyasztószereket használsz

Sok ember fogyókúrájában eljön az a pillanat, melyben úgy érzi, már csak egy pirula segíthet. Jobb azonban, ha nem engedsz a kísértésnek. A kemikáliák ugyanis gyakran hashajtót illetve más stimulánsokat tartalmaznak, melyek radikálisan és olykor jóvátehetetlenül beavatkoznak az anyagcserébe, akár a keringésbe is. Jobb, ha nem kockáztatsz, mert ezek a gyógyszerek számos mellékhatással járhatnak.

Kizársz egész tápanyagcsoportokat

Vannak diéták, melyek bizonyos tápanyagcsoportok, leggyakrabban a szénhidrátok vagy zsírok elhagyására, illetve radikális csökkentésére épülnek. Azonban teljesen nem foszthatod meg a szervezeted a szénhidrátoktól, mert ekkor idegessé, fáradttá válhatsz. A hangulat szabályozása mellett a szénhidrát az agyműködéshez is fontos. Az agy a szervezet energiafelhasználásából akár 25%-ban is kiveheti a részét, a vércukornak pedig akár a 60%-át is felhasználhatja. A szénhidrát tehát elengedhetetlen energiaforrás, noha nem mindegy, hogy milyen típusú és minőségű. A zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona és a hüvelyesek jó szolgálatot tehetnek a diétában, és segítenek elkerülni a cukros, feldolgozott élelmiszerek, péksütemények fogyasztását.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X