Főoldal > DIÉTA > 6 élelmiszer, amiket eddig vegánnak hittél

6 élelmiszer, amiket eddig vegánnak hittél

étrendnövényi étrendvegán
0

Írta:

Te is a növényi alapú étrend követői közé tartozol? Akkor nem árt, ha vigyázol, mert a következő – sokak által vegánnak hitt –  élelmiszerek állati származékokat is tartalmaznak.

1. Almalé

Ha csak növényi alapanyagokat fogyasztasz, vigyázz az almalével, ugyanis néhány gyártó a szűrési procedúra alatt halhólyagból kinyert halenyv membránokat alkalmaz, ami miatt nyomokban halat is tartalmazhat az almalé. Amennyiben nem akarsz ilyen terméket vásárolni, jól vizsgáld meg a termék összetevőinek skáláját: ha az ’isinglass’ szót is ott látod, inkább tedd vissza a polcra.

2. Bagel

Az Amerikában nagy népszerűségnek örvendő, kerek alakú, középen lyukas péksütemény sok esetben tartalmaz L-cisztein nevű aminosavat. Ezt az anyagot emberi hajból, madártollakból és különböző állatszőrökből vonják ki – ez teszi ugyanis igazán nyúlóssá és puha textúrájúvá a süteményt.

Well&fitt tipp: Sok csomagolt szeletelt kenyér is tartalmat L-ciszteint, ezért mindig keresd a “suitable for vegans” megjelölést az elősütött péktermékek csomagolásán.

3. Sör

Az almaléhez hasonlóan néhány sörmárka is halenyvek membránjait alkalmazza a szűrés és a kiválasztás folyamatánál, ami miatt elkerülhetetlen, hogy ne legyen egy kis hal a sörödben. Ha ezt inkább elkerülnéd, csak olyan sört vegyél meg, amely nem tartalmazza az ’isinglass’ nevű összetevőt.

Top view of group of friends raising a toast post lunch. High angle view of happy men and women celebrating at home with red wine. Close up shot of friends toasting glasses of red wine in a party.

4. Chipsek, krékerek

Nagy mítosz, hogy még a húsízű chipsek is fogyaszthatóak a vegák és vegánok számára. Kevesen tudják, de sajnos az ízesített chipsek igenis tartalmaznak állati eredetű zsírokat, valamint húsból származó kivonatokat, melyeket a pontos ízmásolat eléréséhez használnak fel.

Well&fit tipp: A chipsek alternatívájaként próbáld ki a ropogósra sütött édesburgonyát, melyet te is könnyen elkészíthetsz otthon.

5. Füge

Furcsa, de még a fügében is találhatóak állati származékok. Ahhoz ugyanis, hogy ez a gyümölcs egyáltalán létre jöjjön, a darazsaknak bele kell petézniük, hogy aztán a gubacsban megtermékenyített, szárny nélküli hív rovarok elpusztuljanak benne. Igen, ez azt jelenti, hogy egy-egy fügében több elpusztult darázs is található, amit aztán a növény vagy teljesen lebont – vagy nem.

6. Fehér cukor

A fehér cukrot általában állati szénnel együtt dolgozzák fel, melyet az összetevők között “natural carbon” nevén fedezhetsz fel. Ez a feketés anyag segít ragyogó fehérré változtatni a cukrot, melyet így sokkal többen vesznek meg. Ha inkább így nem fogyasztanál cukrot, próbálkozz a biocukrokkal vagy a természetes édesítőszerekkel.

Wellandfit.hu tipp: Jó hír, hogy az EU-n belül nem alkalmazhatnak állati szenet a cukrok fehérítésére, de ha a tengertúlon, vagy más földrészen tartózkodsz, mindenképpen olvasd át az összetevők listáját.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X