Főoldal > DIÉTA > Folyton éhes vagy? Ezért lehet!

Folyton éhes vagy? Ezért lehet!

éhségfarkaséhségfogyás
0

Írta:

Állandó farkaséhség gyötör, pedig odafigyelsz az egészséges, változatos, tápanyagokban gazdag étrendre? Akkor az okok másban keresendők. Érdemes minél előbb változtatnod, utánajárnod a dolgoknak, ha szeretnél megszabadulni a gyötrő éhségérzettől.

Túl sok édesítő fogyasztása

Bár a cukor fogyasztását mindenképpen ki kell zárnia az életéből azoknak, akik egészségtudatos életmódot folytatnak, azért ez nem jelenti azt, hogy az édesítőszereket nyakra-főre lehet fogyasztani. Amellett, hogy ezek szintetikus anyagok, egyes feltételezések szerint még az éhségérzetet is növelik. Az édes íz ugyanis inzulinkiáramlást vált ki, csökken a vércukorszint, az éhség pedig nő. Hagyj el mindenféle diétás üdítőt, és fogyassz helyettük vizet, az édesítőszerek használata mellett pedig helyezd előtérbe a természetes édesítők (méz, stevia) fogyasztását.

 Valójában nem éhes, hanem szomjas vagy

Egy jó nagy pohár víz minden étkezéskor legyen elkészítve, ugyanis hiába eszed degeszre magad, ha nem iszol mellé folyadékot. A szomjúságérzet ilyenkor gyakran éhségérzetbe csap át, és ezért van az, hogy nincs az az ételmennyiség, amit ne tudnál még megfejelni egy-egy repetával vagy sütivel. Próbáld ki: akár étkezés előtt is, de közben, utána mindenképpen fogyassz el 3 dl vizet, és figyeld a tested reakcióit. Ugye, hogy egyből elszáll a farkaséhség?

47894993 - healthy lifestyle. portrait of happy smiling young woman with glass of fresh water. healthcare. drinks. health, beauty, diet concept. healthy eating.

Pszichés okok

Ha lelki gondjaink vannak, valamit hiányolunk az életünkből, az testi szinten lecsapódhat úgy, hogy folyamatos éhséget érzünk. Így próbálja a test kompenzálni a hiányérzetet. Nem véletlen, hogy a depressziós, mentális betegségekkel küzdő emberek zöme túlsúlyos. Ezt csak egy nagy önmagaddal való szembenézéssel, baráti beszélgetésekkel, de ha kell, szakember segítségével tudod megoldani.

Betegségek

Bizonyos betegségek is okozhatnak folyamatos éhségérzetet. Egyik lehetséges kór a pajzsmirigy túlműködése, ami fokozottabb anyagcsere működéssel jár együtt, így a kalóriákat is jóval gyorsabban égeti. Bizonyos emésztőrendszeri betegségek, például gyomorfekély esetén is fokozódik az étvágy, de a magas inzulinszint is folyamatos evésre ösztönzi a szervezetet.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X