Főoldal > DIÉTA > 6 tévhit az édességekről, amiknek eddig bedőltél

6 tévhit az édességekről, amiknek eddig bedőltél

cukorédességhízás
0

Írta:

Aligha fogsz olyan embert találni, aki nem szereti az édességeket: a csokik, bonbonok, cukorkák, sütemények és kekszek között mindenki talál a fogára való. A hatalmas kínálat miatt viszont sok félrevezető infóval is találkozhatunk – ezekről most lerántjuk a leplet!

1. tévhit: A rágógumit évekig emészti a szervezet

Úgy 10 évvel ezelőtt terjedt el ez a fals információ, aminek köszönhetően többé senki sem nyelte le, hanem inkább kukába dobta a rágógumiját. Bár rágás közben nem deformálódik el a rágógumi, a gyomorba érve egyből szétszakad pici darabokra, amit aztán könnyen meg lehet emészteni – csakúgy, mint a többi ételt.

2. tévhit: Pattanásos leszel a csokitól

Valószínűleg a túl sok csokit fogyasztó tinilányok találták ki, de komoly alapja nincs. Sem az édességek, sem a zsíros ételek nem okoznak aknét és pattanást, csak akkor, ha rendszeresen túlzott mértékben eszel belőlük, ami azért elég ritka.

3.  tévhit: A fehér csokoládé a tejcsoki egyik változata

Az az igazság, hogy semmi kakaó nincs benne – tehát nem is igazi csokoládé. A fehér színt főként nem is a színezékekkel érik el, hanem azzal, hogy csak kakaóvaj van benne, ami fehéres árnyalatú. Ezért van az, hogy nem minden csokirajongó kedveli a fehér változatot.

66304029 - diet, sweets, food concept. cute blonde attractive woman about to eat delicious chocolate cupcake, sending air kiss to her dessert

4. tévhit: Az édességek negatívan befolyásolják a gyerekek koncentrációs képességét

Egy újabb tévhit, aminek a mai napig rengetegen bedőlnek. Az édességek nem okoznak sem hiperaktivitást, sem viselkedészavart, amit már több kutatócsoport is bebizonyított.

5.  tévhit: Az édeségek roncsolják a fogakat

Az édességek nem okoznak fogkövet, de csakúgy, mint minden étel és ital, baktériumokat termelnek a szájban, a fogakon és az ínyen, amiket minél előbb el kell távolítani. Az viszont nem igaz, hogy az édességek kifejezetten roncsolják a fogakat – maximum akkor, ha egyáltalán nem mosol fogat.

6. tévhit: A rágózás megterheli a fogakat

Logikusnak tűnhet, hiszen a rágózás folyamatosan igénybe veszi az állkapcsot és a fogakat, ami miatt repedezett és csipkés szélű fogaink lehetnek – viszont mégsem igaz. A cukormentes rágógumi inkább hozzájárul a megfelelő szájhigiéniához, mivel a rendszeres rágózás „kipucolja” a baktériumokat a fogak felszínéről. 

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X