Főoldal > DIÉTA > Kerüld az időszakos böjtöt, ha ez a 4 dolog igaz rád

Kerüld az időszakos böjtöt, ha ez a 4 dolog igaz rád

böjtdiétaegészségidőszakos böjt
0

Írta:

Az időszakos böjt sokaknál egy hatásos fogyási módszernek bizonyul, de nem mindenkinek ajánlott, sőt, egyeseknek akár veszélyes is lehet.

Nincs egy olyan diéta sem, ami jót tenne tényleg mindenkinek, mindig vannak olyan csoportok, akik jobban teszik, ha elkerülnek egy-egy módszert. Az időszakos böjt esetében az alábbi helyzetekben ajánlott elkerülni a koplalást.

Alvásproblémákkal élők

Az alvás ugyanolyan fontos része az egészséges életmódnak, mint maga a diéta. Ha pedig éhesen fekszünk le a böjt miatt, nem tudjuk majd rendesen kipihenni magunkat: leesik a vércukorszintünk este, ami többszöri felriadást okozhat. Az alváshiány pedig bizonyított okozója az elhízásnak.

Intenzív edzéstervet követők

Bizonyos edzéstervek mellett (izomtömeg-növelő tornák, HIIT-edzés, CrossFit) nagyon oda kell figyelni a megfelelő kalóriabevitelre, az izmok működése és az energia szinten tartása miatt. Ezért az időszakos böjt nem illeszthető be könnyen az ilyen életstílusba.

Emésztési zavarokkal élők

Az időszakos böjt negatív hatással van bizonyos betegségek (pl. IBS) tüneteire. Felborul az emésztőrendszer megszokott működése, a végeredmény pedig székrekedés és puffadás lehet. Az alapból érzékeny bélrendszerrel rendelkezők inkább keressenek másik diétát.

Cukorbetegek

A koplalás drasztikus változásokat okozhat a vércukorszintben. Persze nem minden cukorbetegnek tilos az időszakos böjtölés, mindenképpen érdemes a diéta megkezdése előtt konzultációt tartani a háziorvossal.

Forrásunk volt.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X