Főoldal > DIÉTA > Hogyan étkezzünk helyesen: a gyakori kis étkezések vagy az időszakos böjtölés?

Hogyan étkezzünk helyesen: a gyakori kis étkezések vagy az időszakos böjtölés?

böjtgyakori étkezés
0

Írta:

Melyek a helyes étkezési szokások? A napi többszöri kis étkezés vagy az időszakos böjtölés a befutó?

Gyerekkorodban anyukád tízórait és uzsonnát csomagolt, hogy tápanyagot biztosítson a főétkezések között. Később, amikor figyeltél a testsúlyodra, a napi több kisebb étkezés mellett döntöttél. Azonban felbukkant egy élsportoló ismerősöd, aki csak kétszer, esetleg egyszer evett naponta, mégis remek formában volt.

Melyik a helyes út?

Az egérke-üzemmód alapján, ha te is szeretnél kis adagokat fogyasztani, de gyakran éhezel, a napi öt-hat alkalmas étkezés a jó választás. Ennek előnyei közé tartozik, hogy nem terheled meg a gyomrodat, és feszültségoldó hatását is jobban kihasználhatod.

Ugyanakkor ügyelj arra, hogy a gyakori étkezés nem jelenti azt, hogy több kalóriát vihetsz be, és kerüld a gyorsan felszívódó szénhidrátokat.

Nagy szünet az emésztésnek az időszakos böjtölés. Ennek lényege, hogy kihagyod a reggelit, vagy akár az ebédet is, és csak napi egy vagy két főétkezés a szabály. Előnyei, hogy időt takarítasz meg, és az emésztőrendszered hosszabb pihenőidőhöz jut.

Fontos, hogy magadat figyeld, ne az előírást! Próbáld ki mindkét módszert, figyeld a reakcióidat, és ha fejfájás, idegesség vagy görcsök jelentkeznek, változtass! Az emésztési kapacitásunk egyéni, fontos, hogy azt tartsuk szem előtt.


További cikkeink a témában