Főoldal > FOGADOM > A csoportos edzés hatékonyabb

A csoportos edzés hatékonyabb

csoportos edzésedzésfitneszmozgás
0

Írta:

Mivel az Amerikai Egyesült Államokban a felnőtt lakosság 69 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ezen populációnak komoly esélye van a 2-es típusú cukorbetegségre is. Ez a hatalmas, drámai szám az utóbbi 15 év „eredménye”.

Az elhízás a cukorbetegség előszobája

A szakembereknek különösen fontos, hogy megtalálják azokat a módszereket, amelyek eredményesen megállíthatják a romló mutatókat. Az amerikai Diabétesz Megelőző Program legújabb kutatásában azt találta, hogy az életmódbeli változtatások sokkal eredményesebbek a súlyvesztés és a BMI csökkentése terén, mint a hagyományos kezelések. Igaz, a tudósok az eredményeket 15 hónapos programok után mérték. 

Az már régóta közismert, hogy a közepes intenzitású mozgás jelentősen mérsékelheti a 2-es típusú diabétesz kockázatát, ennek ellenére a klinikai gyakorlatban igen gyakran sikertelen volt a kifejezetten fogyókúrára tett próbálkozás. Ugyanakkor az életmódbeli váltás jól mérhető volt, hosszútávú eredményt hozott és sokkal könnyebben be lehetett illeszteni a mindennapokba.

csoport2.jpg ()A csoportos mozgás eredményesebb

A 241 elhízott beteget 3 véletlenszerű csoportba osztották: az első kategóriába kerültek a csoportos életmód programban részt vevő betegek, a második csoporthoz tartoztak az önállóan, otthon, DVD-vel tornázó személyek, a harmadik csoport tagjai a hagyományos orvosi ellátást kapták. A résztvevők átlagos testtömeg-indexe kezdetben 32 volt.

A 3 hónapos intenzívebb súlycsökkentő fázist egy 12 hónapos fenntartó időszak követte, így 15 hónap múlva mindhárom csoportnál csökkent BMI-t mértek. Ám míg a hagyományos orvoslásnál ez változás mindössze 0,9 volt, az otthon tornázóknál 1,6, a csoportosan mozgóknál viszont 2,2 – vagyis 32-ről átlagosan 29,8-ra csökkent.

A célul kitűzött 7 százalékos testzsír-százalék csökkenést a csoportban edzők 37 százaléka érte el, a DVD-vel tornázók 35,9 százaléka, míg a hagyományosan kezelt személyek közül csak 14,4 százaléka. Tehát mindkét életmódváltó csoport jobb eredmények ért el, mint azok, akik az életmódjuk helyett csakis a „fogyókúrára” koncentráltak.  

Szakértő segítséggel könnyebb

Hart Nikolett humánkineziológusa szintén hasznosnak tartja a csoportos mozgást.

„A csoport mindenképpen motiváló erejű, ahogyan motivál a személyi edző irányítása is. A hatékonyságot mindenképpen növeli, ha az életmódváltás egy komplex életmód felmérésre épül, hiszen így nem csak az egészségügyi állapotunkról kapunk teljes képet, de a fittségünkről is. A vizsgálatoknak ugyanis éppúgy része az anamnézis felvétel és az életvitel felmérése, mint a vércukor- és vérzsír mérés, a szív-stressz szint megállapítása, az érelmeszesedés szűrése, az EKG, a tüdőfunkció-, a testösszetétel- és a csontsűrűség mérése. A komplex, humánkineziológus és szakorvos által végzett teszteket követi a személyi edző felmérése, amely az edzettségi szintet, az izomerőt és a hajlékonyságot veszi górcső alá. A kétórás program után már biztos alapokkal rendelkezünk ahhoz, hogy kidolgozhassunk egy, a páciens céljaihoz és lehetőségeihez illeszkedő testreszabott életmódprogramot.”

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

edzésfogadom

4 tipp, mire figyelj futás közben

Írta:
0

Bár maga a futás tényszerűen „csak” annyit jelent, hogy egyik lábadat a másik elé helyezed, de egyáltalán nem mindegy, hogyan csinálod. A következő tippekkel te is könnyedén javíthatsz a technikádon, így legközelebb már úgy futhatsz, mint egy profi!

Kövess Facebook-on!
X