Főoldal > FOGADOM > Aktív vagy passzív pihenés? Rajtad melyik segít?

Aktív vagy passzív pihenés? Rajtad melyik segít?

egészségenergiafáradtságpihenéswellness
0

Írta:

Derítsd ki a fáradtságod okát, és annak megfelelő pihenési formát válassz! Így tudod legjobban visszaszerezni a hiányzó energiát.

Legszívesebben egész nap feküdnél, ha kimerült vagy. Vannak olyan állapotok, amikor valóban ez a helyes megoldás. Ám nem biztos, hogy nálad ez a helyzet. Lehet, hogy az aktív pihenés sokkal jobban feltölti a testedet-lelkedet!

Keresd az okot!

Első lépésben meg kell találnod, mi okozza a fáradtságodat. Túl hosszú a munkaidőd, tartós stressz ér, kevés az alvással töltött órák száma, vagy túledzetted magad?

A fáradtság hátterében gyakran a helytelen táplálkozás áll. Érdemes laborvizsgálattal ellenőrizni, nincs-e vashiányod, D-vitamin vagy B 12 vitamin hiányod. Egyéb jeleket is figyelj meg: a körmeiden látható kis fehér pontok, vonalkák cinkhiányra utalnak, a szájszöglet kirepedezése vas- vagy B-vitamincsoport hiányát jelzi. Ha pedig kevés zöldséget, gyümölcsöt fogyasztasz, garantált a C-vitamin hiány, melynek vezető tünete a fáradékonyság. Hiányállapotok esetén mindenképp pótold táplálékokból és étrendkiegészítőkből a megfelelő anyagokat, és amíg kifejtik hatásukat, aludj többet és tartózkodj sokat a friss levegőn.

Jöhet a passzív pihenés!

Ha csak egy órával kevesebbet alszol, mint amennyi a természetes alvásigényed, néhány hét elteltével előáll a krónikus fáradtság. Ilyenkor kezdetben ne az aktív pihenést erőltesd, hiszen úgysem lenne energiád a sportoláshoz, vagy szellemi játékokhoz. Legalább hétvégén adj időt magadnak az elegendő alvásra, és ha hétköznapokon nehezen alszol el, a macskagyökér kivonat, a levendula és citromfű tea segíthet.

Szintén passzív pihenésre van szükséged, ha az utóbbi időben túl sokat edzettél. Talán a fogyás, az alakformálás vagy a teljesítménykényszer hajszolt bele, de idővel ellenkező hatást érsz el, mint remélnéd. Ha nem múló fájdalmak gyötörnek, nem tudsz aludni és ideges vagy, egyértelműen túledzetted magad. Ilyenkor legalább két hétig szüneteltesd az edzést, próbálj többet aludni, és csak a séta jelentse a testmozgást. Majd az aktivitáshoz való visszatérés is legyen fokozatos!

Amikor az aktív a nyerő

Bár fáradtnak érzed magad egy hosszú munkanap után, és legszívesebben a fotelbe rogynál, mégsem ez a hatékony módja a feltöltődésnek. A szellemi munka, ha egész napos egyhelyben üléssel társul, olyan érzést kelthet, hogy estére mozdulni sem bírsz. Azonban, ha ezt fekvéssel próbálod ellensúlyozni, másnap ugyanolyan fáradt leszel.

Az aktív pihenés lényege, hogy olyan tevékenységet végzel, mely nem kötelező, viszont örömödet leled benne. A pingpongozás, tollasozás, kirándulás, úszás jó választás, feltéve, ha kikapcsol és élvezed. Lehet, hogy az első percekben még fáradtságot érzel, de nemsokára felfrissülsz és másnap is jobban teljesítesz a munkahelyeden. Ám nem csak a mozgással járó programok jelentik az aktív pihenést. Ide tartozik egy izgalmas regény olvasása, a rejtvényfejtés, vagy valamilyen kreatív elfoglaltság. Vigyázz, nem a számítógépes játékokról van szó, mert ezek a stresszfaktort növelhetik. Válaszd inkább a baráti beszélgetést, társasjátékot a családdal.

Legjobb, ha váltogatod a mozgásos és a szellemi formáját az aktív pihenésnek. Lehet, hogy most azt mondod: kinek van erre ideje? De ha mégis rászánod azt a fél vagy egy órát, utána megsokszorozódik az időd, mert több energiával feltöltve gyorsabban végzel a kötelező feladatokkal.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

edzésfogadom

4 tipp, mire figyelj futás közben

Írta:
0

Bár maga a futás tényszerűen „csak” annyit jelent, hogy egyik lábadat a másik elé helyezed, de egyáltalán nem mindegy, hogyan csinálod. A következő tippekkel te is könnyedén javíthatsz a technikádon, így legközelebb már úgy futhatsz, mint egy profi!

Kövess Facebook-on!
X