Főoldal > FOGADOM > Ezért érdemes rendszeresen szaunáznod

Ezért érdemes rendszeresen szaunáznod

egészségrelaxációszauna
0

Írta:

Kevés relaxálóbb tevékenységet tudunk elképzelni egy jó szaunázásnál. Amellett, hogy megnyugtat és ellazít, még számos jótékony tulajdonsággal is rendelkezik. Mutatjuk, miért érdemes szaunáznod!

Segít szabályozni a vérnyomást

A szaunázás egészségügyi előnyei között szerepel a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás és az idegrendszeri betegségek kockázatának csökkentése. A vérnyomásra gyakorolt pozitív hatást kutatással is bizonyították: arra jutottak, hogy 30 perc szaunázás mind a szisztolés, mind a diasztolés értéket csökkentette.

Jó hatással van az artériákra

A kutatások szerint az érrendszerre is jótékony hatással van a szauna, ugyanis elősegíti, hogy az artériák jobban reagáljanak a nyomásra. Ez nagyon fontos tényező a szív és az agy egészségének szempontjából. A szauna emeli a pulzust, így olyan a szervezet számára, mintha közepes intenzitású mozgást végeznénk.

Jótékonyan hat az agyra

A jobb véráramlás nem csak a testünknek jó, hanem az agyunkra, elménkre is jótékonyan hat. A szaunázás segíti a jobb alvást, a kikapcsolódást, a jobb hangulatot, csökkenti a depressziót és a szorongást. Sőt, a demencia és az Alzheimer-kór kockázata is csökken, ha szaunázunk.

Fájdalomcsillapító hatású

A szauna számos krónikus izom- és csontfájdalom esetén lehet jótékony, sőt, a krónikus fejfájásban szenvedőknek is segíthet. Ennek az az oka, hogy a kutatások szerint csökkenti a vérben a gyulladás szintjét, amely fájdalmat és fáradtságot okozhat. Ez nem gyógymód, csak átmeneti megoldás, de néhányak számára igencsak hasznos.

Jótékonyan hat a tüdőre

Ha megfázunk, náthásak vagyunk, akkor sem rossz ötlet szaunázni egyet, hiszen a kutatások szerint a tüdő működését is javíthatja. Megelőzésképpen is használhatjuk, hiszen csökkenti a megfázás és a tüdőgyulladás kockázatát, ha rendszeresen igénybe vesszük. Az asztmásoknak és a krónikus légzési nehézségben szenvedőknek is segíthet.

(VIA)

Fotó: iStock


További cikkeink a témában

edzésfogadom

4 tipp, mire figyelj futás közben

Írta:
0

Bár maga a futás tényszerűen „csak” annyit jelent, hogy egyik lábadat a másik elé helyezed, de egyáltalán nem mindegy, hogyan csinálod. A következő tippekkel te is könnyedén javíthatsz a technikádon, így legközelebb már úgy futhatsz, mint egy profi!

Kövess Facebook-on!
X