Főoldal > FOGADOM > 7 jótékony hatás, amit az edzéstől kapsz

7 jótékony hatás, amit az edzéstől kapsz

edzésfogadomgymmozgásotthoni edzéssport
0

Írta:

Az önbizalom növekedésétől kezdve a kreatív gondolkodáson át a teljes testmegújulásig a sportolásnak rengeteg pozitív hatása van a szervezetre. Mondunk is pár okot arra, hogy 2020-ban aztán tényleg belevágj az edzésbe!

Erősödik a tested, lelked

Sporttól függetlenül minden mozgásnak jótékony hatása van a testre és a lélekre egyaránt: általánosságban elmondható, hogy minden fizikai tevékenység fogyaszt, égeti a zsírt, erősíti az állóképességet és az immunrendszert, valamint jókedvre derít és csökkenti a depresszió kockázatát. Már csak ezért is megéri belevágni!

Szebbnek látod magad tőle

Egy kis mozgástól nem csak erősebb, tónusosabb és izmosabb leszel, hanem szebb is – sőt, a kutatások szerint annak is fogod magadat érezni, mert a rendszeres edzés az énképet is formálja, ami miatt az önbizalmad is helyrejön majd. Szégyenlősnek mondanád magad? Pár kilométer futás után ez biztosan meg fog változni!

Javul az agyműködésed

Nemcsak a tested fog erősödni egy kis edzés által – hanem az agyad is! A legújabb kutatások kimutatták, hogy már az első edzés után fokozott agyi vérkeringés figyelhető meg a szervezetben, ami fokozza a kreativitást, a memóriát, az észlelést, a figyelmet és a többi kognitív funkció működését. Ez aztán az agytorna!

Jókedvre derít

A rendszeres edzéstől garantált a napi mosoly az arcodon – de a mozgás akkor is jókedvre derít, ha csak néha-néha tudod magadat meggyőzni egy kis futásra. Hogy miért? Már a legszimplább fizikai tevékenység is megemeli a szerotonin-, a dopamin-, és az adrenalinszintet, melyektől búcsút mondhatsz a depressziós napjaidnak!

Elűzi a stresszt

A stressz mindenkit érint: azonban azok, akik rendszeres mozognak, sokkal könnyebben birkóznak meg vele, mint akik inkább a kanapén süppedve nézik a TV-t! Ezt a meglepő tényt egy amerikai egyetem professzorai támasztották alá, akik orvosi leletekkel bebizonyították, hogy a mozgás hatására csökken a szervezet kortizol nevű stresszhormon szintje, míg a tévénézés hatására csak növekedik!

Megelőzi a betegségeket

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a mozgás hatására felszabadulnak a testünkben lévő „boldogító” neurotraszmitterek, melyek elűzik a depressziót – de a sportolás nemcsak a lelki betegségeket tartja távol! A megedzett, jó immunrendszerrel büszkélkedő szervezet a legmakacsabb vírusokat és baktériumokat is hamarabb legyőzni az átlagnál!

Kreatívvá tesz

A kognitív funkciók egyik alapeleme, azaz az agyi kreativitás is sokkal hatékonyabb lesz, ha rendszeresen sportolsz. Művészi tevékenységet végzel és nincsen ihleted? Esetleg egy multinál dolgozol, ahol a főnököd tőled várja a szuper ötleteket? Akárhogyan is legyen, egy kis kreatív-dopping senkinek sem árt, ezért válassz ki egyet 2020 legnépszerűbb mozgásfajtái közül, és élvezd a sport jótékony hatásait!

Fotó: iStock


További cikkeink a témában

edzésfogadom

4 tipp, mire figyelj futás közben

Írta:
0

Bár maga a futás tényszerűen „csak” annyit jelent, hogy egyik lábadat a másik elé helyezed, de egyáltalán nem mindegy, hogyan csinálod. A következő tippekkel te is könnyedén javíthatsz a technikádon, így legközelebb már úgy futhatsz, mint egy profi!

Kövess Facebook-on!
X