Főoldal > #JÓLVAGYOK > Haslaposító duó, amivel célba érhetsz

Haslaposító duó, amivel célba érhetsz

diétafogyáslapos hassmoothie
0

Írta:

Míg a különféle smoothie-k stabilan tartják magukat a trendi italok toplistáján, egyre több tengerentúli egészségmániás szürcsöl inkább kombuchát és – ami még ennél is vadabbnak tűnhet – ecettel dúsított „üdítőket”.

Kombucha

Az első feljegyzések az időszámításunk előtti 200-as évek Kínájából maradtak ránk, melyben az örök élet italaként emlegetik. A kombucha, vagy más néven teagomba egy erjesztéssel, némi zöld, fekete vagy gyógyteából, egy kevés cukor hozzáadásával készült ital. Az erjesztés során baktériumok és különféle élesztőgombák szabadulnak fel – ezeknek tulajdonítják az édes-savanykás ízvilágú kombucha csodás emésztésre gyakorolt hatását.

Mik a gyógyhatásai?

Az élő gomba- és baktériumkultúra mellett tartalmaz még számos szerves vegyületet, valamint C- és B-vitaminokat is. A szájhagyomány szerint remek immunerősítő, ajánlják emésztési zavarok, székrekedés, anyagcsere-megbetegedések, májproblémák, magas vérnyomás, migrén, ízületi gyulladás, valamint epe- és vesekő esetén. Májvédő tulajdonságán és oxidatív stressz elleni védelmén kívül azonban a legtöbb gyógyhatása egyelőre tudományos kísérletekkel nem alátámasztott. Valami azért lehet benne, hiszen Ázsiában és Oroszországban évszázadok óta használják természetes gyógyítószerként.

Tilos a fogyasztása…

…várandósoknak, szoptató anyáknak, kisgyerekeknek és gyenge immunrendszerrel rendelkezőknek. Candida és bizonyos emésztési betegségek esetén sem tanácsos fogyasztani.

66199666 - kombucha tea, the brew is ready to be placed in storage with the bacteria culture in place to ferment the brew.

Ecetes italok

Mielőtt fintorogni kezdenél, ezek az új italok természetesen nem ételecetet tartalmaznak. Összetétel szerint jelenleg kétféle verzió létezik: vannak az almaecetet, vizet, valamilyen 100%-os gyümölcslevet és egy minimális cukrot (vagy pl. sztíviát) tartalmazók, és vannak az ugyanezeket némi probiotikummal megspékelt „üdítők”.

Mik a gyógyhatásai?

Az almaecet rengeteg értékes tápanyagot (többek között kalciumot, magnéziumot, vasat, aminosavakat, enzimeket, A- és C- vitamint, béta-karotint) tartalmaz, és elsősorban az emésztésre gyakorolt kedvező hatása miatt ajánlják a fogyasztását. Emellett csökkenti a koleszterinszintet, a vérnyomást, gyógyítja az ízületi gyulladásokat, a migrént, valamint megelőzi a szív- és érrendszeri megbetegedéseket is. A fogyókúrázók jó barátja, ugyanis gyorsítja az anyagcserét, méregtelenítő és étvágycsökkentő hatású, sőt a zsírok lerakódását is gátolja.

Készítsd el magad!

Mivel itthon még nem kapható ez a szuperegészséges ital (és különben is igen borsos az ára), otthon te is egyszerűen elkészítheted! 1 csésze 100%-os gyümölcslé, 1 csésze víz, 1 evőkanál almaecet, 1 evőkanál méz – a hozzávalókat keverd el egy nagyobb pohárban, és már kortyolhatod is!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X