Főoldal > #JÓLVAGYOK > Otthonra zárva – lehetőség, nem börtön?

Otthonra zárva – lehetőség, nem börtön?

karanténmozgásSarkadi Bálint
0

Írta:

A járvány terjedésének lassítása és kezelése érdekében egy új életmódhoz kell alkalmazkodnunk. Korlátozva vannak a szabadidős lehetőségeink,

A járvány terjedésének lassítása és kezelése érdekében egy új életmódhoz kell alkalmazkodnunk. A fővárosban és Pest megyében még mindig korlátozva vannak a szabadidős lehetőségeink, korlátozva van az életünk, de vidéken is nagyon sok új szabályt kell betartanunk. Jelen helyzetben talán az egyik legnehezebb stresszforrás az életünkben, hogy be vagyunk zárva az otthonunkba. Ebben a cikkben igyekszem pár gondolatébresztő ötletet adni, amivel sikerülhet élvezetesebbé és elviselhetőbbé tenni az otthonlétet. Sarkadi Bálint pszichológus, a Budapest Pszichológia – Pszichológiai és Pszichoterápiás Központ munkatársa, a wellandfit.hu szakértőjének írása.

Átkeretezés

Egy ránk erőltetett szituációban hajlamosak vagyunk a helyzet negatív aspektusaira koncentrálni. Olyan mintha egy olyan szemüveg lenne rajtunk, ami felerősítené a negatívumokat. Érdemes ilyenkor nézőpontot váltani és megpróbálni megkeresni a lehetőségeket az adott helyzetben. Ha egy szituációban felhúzod magad, vagy elönt a rosszkedv, mert nem csinálhatod azt, amit szeretnél a következőket teheted.

Fogadd el az érzéseidet és tudatosítsd őket magadban. Ezt a legegyszerűbb úgy megtenni, ha kimondod az érzéseidet. Miután tisztában vagy az érzéseiddel próbálj meg arra koncentrálni mi az, amit ebben a helyzetben tehetsz annak érdekében, hogy jobb kedved legyen, hogy jól érezd magad. Lehet először nem lesz könnyű ilyen tevékenységet találni, de adj magadnak időt, és engedd szabadjára a képzeleted.

Légy kreatív

A lehetőségeknek csak a képzeleted szabhat határt. Gondolkodj el rajta mik voltak azok a dolgok, amiket eddig szívesen csináltál volna, de eddig nem jutott rá időd. Nem kell feltétlenül hatalmas világmegváltó dologra gondolni, a boldogság eléréséhez apró tettek is elegendők.

Váltsd valóra egy álmodat

Mindig arról álmodoztál, hogy szeretnél alkotni valamit, itt az idő, vágj bele. Arra vágytál, hogy írj egy regényt vagy egy verset, esetleg festenél vagy szobrászkodnál? Ha tényleg szeretnél alkotni, csak egy dolgot kell tenned, kezd el.

Tanulj valami újat

Korábban zenéltél, de abba hagytad, vagy mindig szívesen megtanultál volna játszani a nagyi régi zongoráján, itt az idő. Az interneten remek oktató anyagokat lehet találni mindenféle hangszerre.

Ha a zene nem a te műfajod, akkor ott vannak a nyelvek, a nyelvtanulásnak is számos szórakoztató és hatékony módja létezik, mellyel fejlesztheted a képességeid.

Olvasás, filmek, sorozatok

”Oly sok a tenni való és oly kevés az idő.” Ha újra végig szeretnéd nézni kedvenc sorozataid vagy bele szeretnél kezdeni egy újba, akkor itt a remek lehetőség. Eddig mondhattad azt, hogy nincs időd, de most van. Dőlj hátra és élvezd.

Sportolj

A legkézenfekvőbb lehetőség, mellyel kicsit ki is mozdulhatsz otthonról, az a futás. Az egészségre gyakorolt jótékony hatása mellett remekül oldja a stresszt is. Ám, ha a kardió edzésnek ezen formája nem a te személyiségedhez illik, eddz otthon. Komolyabb felszerelés nélkül is tudsz saját testsúlyos edzéseket végezni otthonodban, melyhez, ha van kedved és a család többi tagja is nyitott, közösen is végezheted a családtagjaiddal. A közös edzés a gyerekek számára is szórakoztató lehet, míg a pároddal pedig szorosabbá fűzheti a kapcsolatotokat.

Légy megértő és fejezd ki az érzéseidet

A bezártság miatt a veled egy háztartásban élőkkel fokozódhatnak a konfliktusok. Emiatt igyekezz megértő, empatikus lenni a többiekkel, hisz nekik is ugyanolyan nehéz, mint neked. Ha konfliktus alakul ki köztetek, fontos hogy hallgasd meg a másik felet és próbáld meg megérteni az ő álláspontját is. Oszd meg vele te is, hogy benned milyen érzések vannak és mond el mire vágynál az adott helyzetben. Ha egymás minősítése helyett a saját érzéseitekről beszéltek könnyen eljuthattok egy minden fél számára megfelelő kompromisszumos megoldásig.

Kerüld a teljes izolációt

Ha egyedül élsz, akkor figyelj arra, hogy ne izolálódj teljesen. Fontos, ha személyesen nem is, de telefonon, video chaten, chaten tartsd a kapcsolatot másokkal. Azáltal, hogy beszélgetsz másokkal és megosztod az érzéseidet, ezzel csökkentheted a pszichés egyensúlyvesztésnek az esélyét. Ha tudomásod van olyan személyről, aki valószínűleg teljesen egyedül tölti a napjait a járvány alatt, próbáld meg vele felvenni a kapcsolatot, és támogatni őt ebben a nehéz helyzetben.

Támogass másokat

Ha él a környezetedben, olyan személy, aki vagy a kora miatt vagy egészségügyi állapota miatt fokozottan veszélyeztetett helyzetben van a járvány idején, ajánld fel neki a segítséged. Vásárolj be helyette, menj el neki a patikába, segítsd, támogasd őt. Vannak olyan önkéntes szervezetek, akik igyekeznek segíteni a rászorulókon, ha nyitott és motivált vagy érdemes csatlakozni hozzájuk. Mások támogatása mellett új barátságokat is kialakíthatsz.

Fejleszd a párkapcsolatodat

Párkapcsolat tekintetében is sok lehetőséget rejt az összezártság. Amikor van lehetőségetek, érdemes időt szánni egymás kényeztetésére, egymás vágyainak a feltérképezésére. Itt is fontos a kreativitás, közösen kitalálhattok valamilyen játékot vagy aktivitást, melyben központi szerepet kap az intimitás és a szexualitás.

Alakítsd ki az új rutinodat

Azáltal, hogy otthonunkba vagyunk kényszerítve és esetleg kevesebb feladatot kell ellátnunk, elveszítjük a jól megszokott rutinunkat. Azáltal, hogy el kell engednünk a jól megszokott napirendünket feszültebbek, stresszesebbek lehetünk. Fontos, hogy ilyenkor a környezetünk mellett saját magaddal is megértőbb legyél.

Ha éppen nincs is elvégzendő feladatod egy nap, akkor is érdemes kialakítani valamilyenfajta napirendet. Azáltal, hogy van egy rendszer az életedben, azáltal kiegyensúlyozottabbnak és hatékonyabbnak érezheted magad.

Kerüld a mértéktelen evést és ivást

Az otthon töltött idő során megjelenő feszültségeket sokan fokozott édesség fogyasztással vagy alkohol fogyasztással próbálják meg oldani. Nagy a kísértés, hogy akár már délelőtt pattinthat az ember egy sört, mivel nem kell mennie aznap sehova és a video chaten úgy se érezni az alkohol szagot. Olykor-olykor lecsúszhat egy ital, de érdemes valamilyen adekvátabb megküzdési módot választani az alkohol fogyasztás helyett. Sportolni, venni egy lazító fürdőt, szexelni a párunkkal, sokkal jobb megoldásnak tűnik a fokozott evésnél és a fokozott alkoholfogyasztásnál.

Ahogy látszik a fentebb említett példákból a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Rajtad múlik, hogy mivel töltöd el az időd otthon, és közben hogy érzed magad. Adj egy esélyt annak, hogy jó hangulatban vészeld át ezt a nehéz időszakot. Adj egy esélyt a változásra!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X