Főoldal > SZAKÉRTŐK > Miért érdemes mozogni, sportolni?

Miért érdemes mozogni, sportolni?

életmódmozgássport
0

Írta:

Ha eddig nem tudtad, mennyire fontos, hogy sportolj, most elolvashatod, miért érdemes rendszeresen mozogni.

Sarkadi Bálint pszichológus, a Budapest Pszichológia – Pszichológiai és Pszichoterápiás Központ munkatársa, a wellandfit.hu szakértője elmondja, miért érdemes mozogni, sportolni.

Javítja az állóképességet

A testmozgás rengeteg előnnyel jár. Ismert tény, hogy a javítja a fizikai állóképességed, növeli a tüdőd kapacitását. Rendszeres testmozgás hatására a szívizom megerősödik, nő a szív teljesítő képessége és csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata. Az immunrendszer működés erősebb, ami által a szervezeted ellenállóbbá válhat a betegségekkel szemben.

A rendszeresen végzett testmozgással a 2-es típusú cukorbetegség kordában tartható. Az emésztőrendszerre is pozitív hatással van, gyorsítja az emésztést és a táplálék áthaladását a bélcsatornán, valamint csökkentheti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Pozitív hatással

A sport szexuális életre is pozitív hatással van, mind a libidóra, mind a szexuális teljesítményre. Az állóképesség javító hatása révén az együttlétek során is jobban fogod bírni a terhelést.  A sportolás pozitívan befolyásolja a csonttömeg megtartását, így mérsékelhető a csontritkulás is. Az izmaid megerősödnek, javul a testtartásod, fejlődik a testkoordinációd, és csökkenthet az ízületi merevséged.

A rendszeresen végzett sporttevékenység segít megelőzni az elhízást, valamint segít a fogyni vágyóknak elérni a kívánt testsúlyt. Könnyebben elégethetők a felesleges kalóriák, illetve segít elérni a testsúly csökkentéshez szükséges kalóriadeficitet.

Pszichés pozitív hatások

A rendszeresen végzett mozgás nem csak a testünkre, hanem a hangulatunkra, a pszichés jóllétünkre is pozitív hatással van. Elősegíti a hangulatjavító szerotonin hormon, valamint a fájdalomcsillapító és jó érzést generáló endorfin hormon felszabadulását az agyban. Tehát a rendszeres edzés hatására hangulatunk pozitív irányba változhat. A depresszív állapot kezelésében is az egyik alapvető technika a viselkedés aktiválása. A depresszív állapotban lévő személyek nem szívesen mozdulnak ki otthonról, gyakran még az ágyból sincs kedvük kikelni. Annak érdekében, hogy változás álljon be az állapotukban, olyan tevékenységekre sarkalják őket a terápiájuk során, amiket korábban szívesen végeztek. Akár a rövidebb időtartamú rendszeres sport tevékenység is képes pozitív változást hozni a depresszív állapotban lévőknél, csak fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő motivációt.

Ha alvási problémákkal küzdesz, a sportolás erre is jó megoldás lehet. A rendszeres edzés által fizikailag is lefárasztod a tested, ennek következtében könnyebben fogsz tudni elaludni. Fontos, hogy az edzést ne csúsztasd túl későre, mert akkor fennáll a veszély, hogy a szervezeted annyira felpörög, hogy emiatt nem fogsz tudni elaludni.

Az edzés, főleg ha egy olyan monoton gyakorlatsorról van szó mint a futás, úszás, segítségedre lehet az éppen aktuális nehézségek feldolgozásában, megoldásában. Edzés közben átgondolhatod az adott problémát, azt, hogy mit érdemes tenni az adott helyzetben, és mit nem. Attól, hogy egy kicsit távolabbról tekintesz a problémára, olyan megoldási lehetőségek válhatnak elérhetővé a számodra, amelyekre eddig nem is gondoltál.

Egyéni vagy csoportos edzés?

Mindkét edzésformának vannak pozitívumai. Az egyéni edzés során jobban magadra tudsz koncentrálni, saját korlátaidat döntheted meg edzésről edzésre. Viszont ennek egyik veszélye az lehet, hogy ha túl megengedő vagy önmagaddal, akkor a várva várt fejlődés elmaradhat. Annak érdekében, hogy megfelelően haladj, érdemes kezdetben egy sportoló barát vagy egy személyi edző segítségét kérni.

Csoportos edzés előnyei közé tartozik, hogy közösségbe járhatsz, egy csapat része lehetsz, motiválhatjátok egymást és összemérheted az erőnlétedet másokéval. Akár egyéni, akár csoportos edzésformát választasz, fontos, hogy először mérd fel a saját igényeidet, hogy a személyiségedhez melyik edzésforma illik a legjobban.

A rendszeres edzés által fejlesztheted a kompetencia-érzésedet, hiszen megtapasztalod, hogy alkalmas vagy valamire. Általa szembesülhetsz azzal, hogy veled nem csak történnek az események, hanem képes vagy hatni és befolyással lehetsz saját magadra és az életedre. Ráébredhetsz, hogy ha szeretnél változtatni, az csak rajtad múlik, és ha képes vagy elindulni a cselekvés útján, akkor magabiztosabbá és elégedettebbé válhatsz.

A rendszeres edzés által közelebb kerülhetsz, vagy el is érheted az általad megálmodott testalkatot. Ez az önbizalmadra is hatással lesz, ami hosszú távon az életed több területén is pozitívan megnyilvánulhat – legyen szó a magánéletedről vagy a munkádról.

Aki mer az nyer! Vágj bele, kezdj el sportolni!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X