Főoldal > kihívás > 4 ok, amiért a futás a legjobb sport

4 ok, amiért a futás a legjobb sport

edzésflowfutásizommozgássportzsírégetés
0

Írta:

Minden testmozgás jó az egészséges élet megőrzésére, de ha fogyásról van szó, a futásnak nem igen lesz ellenfele. Elvégre a futás az egyik legjobb kalóriaégető mozgásforma, amit biztosan te is tudsz, ha már futó vagy. Ha még ódzkodsz a futástól, itt van 4 érv, ami alátámasztja a futás hatékonyságát.

1. Akkor is fogyaszt, amikor pihensz

Az olyan nagy volumenű mozgásformák, amilyen a futás is, serkentik az edzés utáni zsírégetést. Ez azt jelenti, hogy ha futottál, a zsírégetés még akkor is folytatódik, amikor már rég befejezted az edzést. Ha adott távolságon vett futók és túrázók kalóriafelhasználását vetjük össze, azt tapasztaljuk, hogy a futók akár 90%-kal több kalóriát égettek el, hiába sokkal kevesebb ideig végezték a mozgást, a magas intenzitás miatt hatékonyabbak voltak a túrázóknál.

2. Időtakarékos

Most tekintsünk el az első pontban írtaktól és fogadjuk el a feltevést, mely szerint 1 km lefutása ugyanannyi kalóriát éget, mint 1 km lesétálása. Sétálva sokkal később fogod ugyanazt a kalóriamennyiséget elégetni, vagyis az edzésed sokkal tovább fog tartani. Abban tehát megegyezhetünk, hogy ha csupán fél órád van mozogni, sokkal jobban jársz, ha futsz, mert jóval több kalóriát égetsz el. Ha tovább szeretnéd fokozni az eredményt, végezz ún. HIIT edzést, ami az extra magas intenzitás és könnyű kocogás váltogatását jelenti.

3. Bárhol, bármikor űzheted

Gondolj csak bele, ha futásra adod a fejed, akkor mindenhol edzőterem van, mindenhol! Az ajtón kilépve már kezdheted is az edzést, csak annyi időt töltesz vele, amennyi időd éppen van. Bár sokan futásra tervezett ruhában és márkás felszereléssel indulnak mozogni, nem kell, hogy ilyenekben kezdj neki a futásnak. Az egyetlen és legfontosabb felszerelés, amire mindenképpen szánnod kell, az egy jó futócipő, a többi meg majd idővel beszerzed a saját igényeidhez igazodva.

4. Flow

Lehet, hogy most még nehezedre esik elkezdeni, nem tetszik és nem érzed jól magad futás közben, a kutatások szerint sokan igazi futásfüggővé válnak egy idő után. A kutatók ugyanis összefüggést találtak az alacsony intenzitású, monoton mozgásforma végzése és az agy morfin-szerű vegyülettermelése között. Az endorfin önmagában kevés lenne a felszabadult boldogság élményéhez, német kutatók szerint a testben képződő endokannabinoidok is fontos szerepet játszanak a futás okozta eufória kialakulásában.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X