Főoldal > kihívás > Fuss el 10 kilométerig! – 1. hét

Fuss el 10 kilométerig! – 1. hét

edzésedzéstervfogyásfutásmozgássportzsírégetés
0

Írta:

Ha már futsz egy ideje, de úgy érzed, nem fejlődsz, nem gyorsulsz, nem jutsz egyről a kettőre ebben a sportban, és szeretnél egy kicsit felpörögni,

Ha már futsz egy ideje, de úgy érzed, nem fejlődsz, nem gyorsulsz, nem jutsz egyről a kettőre ebben a sportban, és szeretnél egy kicsit felpörögni, akkor jó helyen jársz! Azoknak, akik már nem teljesen kezdő vagy újrakezdő futók, biztonsággal – mindegy, milyen tempóban – futnak 5-6 kilométert, most egy 10 kilométerre felkészítő edzéstervet hozunk. Az edzéstervet Barát Gabriella, a BSI e-edzéseinek szakértője állította össze a WellnessCafe számára.

Ezzel az edzéstervvel 6 hét alatt eljuthatsz odáig, hogy a végén képes legyél a 10 kilométeres távot egyben lefutni, így új szintre léphetsz a futásban!

Mivel nem most kezded a nulláról a futást, így biztosan tudod, de azért elmondjuk: futás előtt melegíts be alaposan gimnasztikával, kar-, csípő-, térd- és bokakörzésekkel, majd lazán szökdelj vagy kocogj helyben. Bemelegítés után kényelmes, neked tetsző tempóban kezdd el a futást, ami kényelmes és tartható számodra. A gyors és a lendületes szakaszokat is saját tempódban fusd, saját magadhoz képest legyél gyors vagy lendületes. A repülő futás kb. 100 méter hosszú, fokozódó iramú futás, az utolsó 10-15 méteren kissé kiengedve, majd megállva.

1. hét

1. edzésnap: 5 km, benne 1 km gyors szakasz

2. edzésnap: pihenő

3. edzésnap: 5 km, benne 2 km lendületes szakasz

4. edzésnap: pihenő

5. edzésnap: 5 km, utána 6-8 repülő futás

6. edzésnap: pihenő

7. edzésnap: 6 km egyenletes tempóban

 

 

Hajrá!

Futás után nyújts és hengerezz!

A futás megterheli a testedet és megdolgoztatja az izmaidat. Hogy legközelebb is képes legyél jó teljesítményt nyújtani a futópályán, fontos az edzés utáni regeneráció. Ebben segít a rendszeres nyújtás, valamint az SMR henger használata.

A sportterhelés hatására a tested izomrostjai megfeszülnek és mikrosérülések keletkeznek rajtuk. Terhelés után ezek a rostok visszarendeződnek, a mikrosérülések gyógyulnak, a nyújtás pedig gyorsítja ezt a folyamatot, mert az összetömörödött izmokat visszanyújtja eredeti állapotukba, segíti az anyagcseretermékek kiürülését, fokozza az izmok rugalmasságát, csökkenti az izomlázat. Futás után főleg a lábad izmait érdemes nyújtani, de a csípőízületek és a fenék izmainak nyújtását is iktasd be. Az SMR henger is hasonló segítséget nyújt, az  önmasszázzsal hozzájárul, hogy az anyagcseretermékek kiürüljenek az izmokból, és segít elkerülni az izomlázat.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X