Főoldal > kihívás > Legyen tiéd a tökéletes futócipő!

Legyen tiéd a tökéletes futócipő!

edzésfelszerelésfutásfutócipőmozgássport
0

Írta:

A futás elengedhetetlen kelléke a megfelelő, futáshoz fejlesztett, jó minőségű cipő. Ez az, amin nem szabad spórolni, hiszen a nem megfelelő cipőben akár örök életű sérülést is szerezhetsz, és a futástól is végleg elmehet a kedved. Hogy jól tudj futni, egy jó, neked való, kényelmes futócipőre van szükséged.

Akármelyik márkát is választod – van belőlük jópár, és szinte mindegyik nagyon jó – tudd, hogy a futócipőket gyárilag kb. 1000 kilométerre tervezik, tehát úgy készítik el őket, hogy ennyi kilométernyi futást tudsz bennük kb. teljesíteni úgy, hogy a futásod minősége nem romlik, tehát nem fáj a lábad a cipőben, a cipő nem szakad szét, nem kezd el kevésbé csillapítani. Ha sokat futsz, számíts rá, hogy nem lesz elég évente egy pár cipő, ha azonban kezdő vagy, akkor egy csukával egy-másfél évet is simán kihúzol.

Van néhány nagyon fontos tényező, amiket mindenképpen vegyél figyelembe, ha futócipőt szeretnél vásárolni.

Lábtípus

Az egyik leglényegesebb a lábtípus, azaz hogy milyen az ember lába, merre dől a talpad futás közben. Három fő stílus van, a pronáló, azaz befelé dőlő, a szupináló, vagyis a kifelé dőlő, és a neutrális, a normális stílus. A futóstílusod a lábboltozatod milyensége határozza meg, a laposabb lábboltozatúak bokája befelé dől, a magas lábboltozatúaké kifelé, a normál lábboltozatúaké pedig kb. középen van.

Hogy megtudd, milyen a lábad, két lehetőség van. Az egyik, hogy vizes lábbal lépj egy papírlapra, és figyeld meg, milyen a lábad alakja. Ha nagyon nagy beugró rész van a lábad közepén, akkor valószínűleg szupinálsz, ha inkább lúdtalpas a lábad nyoma, akkor pronálsz, ha pedig közepes, akkor neutrális stílusú vagy. A másik lehetőség, hogy számítógépes talpnyomelemzésen veszel részt, ahol szakemberek műszerekkel megállapítják, hogy milyen a talpad. Ne ijedj meg, ez a vizsgálat nem kerül pénzbe, akármilyen komolyan is hangzik, több futócipő-gyártónak van ilyen műszere, és futóboltokban, sportáruházakban, sportrendezvényeken kivonulnak, hogy a futók bemérethessék a lábukat.

39230335 - four pairs of various running shoes laid on a wooden floor background

Cipőméret

Másik nagyon lényeges dolog, a futócipőd mérete. A cipődnek legalább egy, de akár másfél számmal nagyobbnak érdemes lennie az utcai cipőd méreténél, méghozzá azért, mert a lábad futás közben változik, megdagad, megnyúlik, így egy normál méretű cipő szoríthatja, megnyomhatja, dörzsölheti a lábad. Ellenben egy nagyobb cipőben hosszú kilométerek alatt sem lesz gondod. Amikor cipőt próbálsz, akkor a nagylábujjad vége és a cipő orra között legyen legalább 1 centi hely, így a lábujjaid kényelmesen el fognak férni.

Mindig próbáld fel

Ha cipőt próbálsz, mindkét lábadra vedd fel, mert az egyik láb mindig picivel erősebb és nagyobb a másiknál. Járkálj, fuss a cipőben, mielőtt megveszed, és próbálj fel többféle modellt. Mindegyik más és más, az egyik könnyebb, a másik nehezebb, van puhább, van keményebb talpú – minél többet felveszel, annál inkább tudod majd, mi az, ami neked jó.

A legtöbb sportboltban az eladók remekül ki vannak képezve, ezért bátran kérj tőlük segítséget, mutassanak meg minél több cipőt, meséljenek róluk, melyik milyen, mondják el, melyik mennyit bír, betonfutáshoz vagy terepre ajánlott, heti hány kilométerre. Kérdezz bátran, próbálgass, és előbb-utóbb meg fogod találni a tökéletes futócipőt!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X