Főoldal > MAGAZIN > Passzold a fehéret: ezt edd fehér liszt helyett!

Passzold a fehéret: ezt edd fehér liszt helyett!

fehér lisztfőzéshelyettesítéslisztlisztfélesütés
0

Írta:

Mivel lehet helyettesíteni a fehér lisztet sütés-főzés során? Íme 8 lisztféle, amivel érdemes megismerkedned!

Pizzatésztához – alakor liszt

Az alakor, vagy egyszemű búza egy ősi búzatípus, amelynek magasabb a fehérje- és antioxidáns-tartalma, mint a modern búzának. Rengeteg esszenciális aminosavat tartalmaz, magas a növényi zsír-, viszont alacsony a szénhidráttartalma. Luteinben is bővelkedik, ami hozzájárul a szív és a szem egészségéhez. Sűrűsége miatt remek pizzatészta vagy ropogós kenyér készíthető belőle.

Sütikhez – mogyoró- vagy mandulaliszt

Ha omlós süteményt vagy ropogós kekszet szeretnél sütni, válassz mogyoró- vagy mandulalisztet. A csonthéjasok terméséből készült liszteknek magas a fehérjetartalma, sok bennük a vitamin és az ásványi anyag is, emellett kellemes ízt adnak minden finomságnak, amihez csak felhasználod őket.

Rágcsákhoz – bablisztek

A csicseriborsóliszt és babliszt különleges, gazdag, édes ízt kölcsönöz az ételeknek, emellett sok rostot, fehérjét és folsavat tartalmaz. Próbáld ki őket rágcsákhoz, krékerekhez, szendvicsnek szánt kenyér sütéséhez, de akár pitát is készíthetsz belőlük.

, Image: 253479445, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, SoFood

Panírozáshoz – kókuszliszt

Ha lisztbe forgatott natúr csirkemellre, esetleg klasszikus rántott csirkére vágysz, a fehér lisztes panírozás helyett próbáld ki, hogy kókuszlisztbe forgatod a húst. A kókuszdió húsából készült liszt gluténmentes, magas a rost-, a kalcium- és a magnéziumtartalma, és sok benne a fehérje. Halakhoz és rákhoz is tökéletesen passzol!

Szendvicsbucikhoz, zsömlékhez – burgonyaliszt

Ezt a lisztet a szárított burgonya lereszelésével készítik el, gluténmentes, sok káliumot és C-vitamint tartalmaz. Jó folyadékfelvevő képessége miatt sűrűbb tésztájú zsömléket, péksüteményeket készíthetsz belőle (akár más liszttel vegyítve), de leveseket, szószokat is sűríthetsz a segítségével.

 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

proteinrecept

A tökéletes protein shake receptje

Írta:
0

Csapvíz és proteinpor? Ugyan! Ha igazán ütős edzés utáni italt kevernél, egy sima fehérje shake helyett inkább egy fincsi protein smoothie-ban gondolkodj, ami nemcsak isteni frissítő, de még az alakformálásban is a segítségedre lesz.

Kövess Facebook-on!
X