Főoldal > MOZGÁS > Szívhalál a sport miatt? – A kardiológus válaszol

Szívhalál a sport miatt? – A kardiológus válaszol

infarktusmozgásszív- és érrendszerszívelégtelenség
0

Írta:

A rendszeres testmozgás segíti az egészség megőrzését, a szív-és érrendszeri betegségek megelőzését. Éppen ezért mindig értetlenül állunk, ha a híradásokból hirtelen szívhalál, vagy infarktus miatt elhunyt sportolókról értesülünk. (2009. március 25-én, szerda hajnalban 34 éves korában heveny szívelégtelenségben elhunyt Ocskay Gábor válogatott jégkorongozó, az Alba Volán játékosa. Ocskay háromszor volt az év játékosa, ötször volt […]

A rendszeres testmozgás segíti az egészség megőrzését, a szív-és érrendszeri betegségek megelőzését. Éppen ezért mindig értetlenül állunk, ha a híradásokból hirtelen szívhalál, vagy infarktus miatt elhunyt sportolókról értesülünk. (2009. március 25-én, szerda hajnalban 34 éves korában heveny szívelégtelenségben elhunyt Ocskay Gábor válogatott jégkorongozó, az Alba Volán játékosa. Ocskay háromszor volt az év játékosa, ötször volt a legtechnikásabb játékos és háromszor az év csatára. A válogatottban 187-szer szerepelt, és kilenc alkalommal volt magyar bajnok az Alba Volánnál. A szerk.)
A sportolással tehát mégsem előzhetjük meg a tragédiát, továbbra is a szív-és érrendszeri betegségek lesz az egyik vezető halálok hazánkban? – erről kérdeztük dr. Marton Anna kardiológust.

A testmozgás és a szív működése

A megfelelő körültekintéssel végzett testmozgás egyértelműen pozitív hatást gyakorol az emberi szervezetre – mondta el dr. Marton Anna kardiológus orvos. A rendszeres mozgás hatására egyrészt nő a szív tömege, javul a pumpafunkciója, másrészt a szívizomban olyan kis hajszálerek alakulnak ki, illetve nyílnak meg, melyek növelik a szív oxigén ellátottságát. Az élsportolók körében ugyanakkor az intenzív terhelés hatására sajnos bekövetkezhet, hogy a hajszálerek kialakulása nem tudja követni a szív tömegének növekedési ütemét, így a korábbi érhálózat képtelen megfelelő mennyiségű oxigént biztosítani a megnövekedett szívizomzat számára. Ennek következtében még ép koszorúérrendszer esetén is kialakulhat szívizomelhalás- azaz szívinfarktus, kitágult, renyhén működő szívizomzat vagy mindezek talaján életveszélyes ritmuszavar.

0018174_1.jpg ()

Előzd meg a tragédiát!

Ugyanakkor számos más, sporttól független, tüneteket nem okozó szívbetegség is rejtőzhet a szomorú halálesetek hátterében. Elengedhetetlen lenne mindezeket kardiológiai szűrővizsgálat során idejében felismerni, mely sportolóink életét védhetné meg. Ugyanakkor a versenyengedély kiadásához, meghosszabbításához ma még a legtöbb országban, így hazánkban sem előírás a kardiológiai szűrés vagy a rendszeres kontrollvizsgálat. Éppen ezért fontos, hogy a sportolók vagy sporttevékenységet rendszeresen űzők még inkább tisztában legyenek a saját megelőzési lehetőségeikkel, mely ha nem is kötelező, de elérhető minden magyar ember számára. Rendszeres, intenzív mozgást, élsportot űzők számára éppen ezért kiemelten fontos minden apró, szokatlan tünetet komolyan venni. Az edzett szervezet ugyanis képes sokáig kompenzálni ezeket a szervi eltéréseket, így a beteg hosszú ideig tünetmentes maradhat, vagy egészen enyhe panaszokról számolhat be, mint a megszokottnál hamarabb jelentkező fáradtságérzet, esetleg mellkasi szorító érzés, légszomj vagy szívdobogás érzés. Ugyanakkor hangsúlyozom, hogy minden tünetmentes, jó kondícióban lévő sportoló időszakos szűrése is indokolt lehet az ún. néma, de kockázattal járó szívbetegségek kiszűrésére hívja fel a figyelmet szakértőnk. A sportkardiológiai kontrollt különösen fontos aktívan sportolók körében évente megismételni, így tünetmentesség esetén is idejében felismerhetők és kezelhetők az elváltozások.

Miért fontos mégis a testmozgás?

A megfelelő szakorvosi felügyelet mellett végzett mozgást bátran végezhetjük és segítségével valóban nagy mértékben csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

  • A rendszeres mozgás javítja a szív oxigénellátását.
  • Csökkenti az infarktus, érelmeszesedés, agyvérzés kockázatát.
  • Hozzájárul  számos daganatos betegség megelőzéséhez is.

Ne feledd:
A rendszeres testmozgás egyértelműen hozzájárul az egészség  és a jó életminőség megőrzéséhez, az élettartam meghosszabbításához. Ugyanakkor a rendszeres testedzés nagyon fontos – különösen versenysport esetén – a sporttevékenység elkezdése előtt. A rendszeres sporttevékenység mellett vegyél részt évente kardiológiai szűrésen –  lehetőség szerint sportkardiológiában gyakorlott szakrendelésen – a sportolói szívhalál megelőzése céljából!

Cikkünk az Orvostkeresek.hu és a Prima Medica Orvosközpontok közleménye alapján készült. 

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X