Főoldal > MOZGÁS > A legjobb mozgásformák a lelki egyensúlyért

A legjobb mozgásformák a lelki egyensúlyért

csikung fitneszlélekmozgástai chiyoga trance dance
0

Írta: and

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak legyünk, elengedhetetlen a rendszeres mozgás és relaxálás egyaránt, viszont az előbbihez, valljuk be, gyakran nincs sok kedvünk. Pedig más módja is van az edzéseknek, nemcsak az, hogy a konditermek félelmetesnek tűnő gépein unottan dolgoztassuk meg fáradt izmainkat. Szerencsére az utóbbi időben egyre inkább teret hódítottak a meditatív mozgásformák, melyek amellett, hogy csodássá […]

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak legyünk, elengedhetetlen a rendszeres mozgás és relaxálás egyaránt, viszont az előbbihez, valljuk be, gyakran nincs sok kedvünk. Pedig más módja is van az edzéseknek, nemcsak az, hogy a konditermek félelmetesnek tűnő gépein unottan dolgoztassuk meg fáradt izmainkat. Szerencsére az utóbbi időben egyre inkább teret hódítottak a meditatív mozgásformák, melyek amellett, hogy csodássá teszik alakunkat, lelkünket is harmóniába hozzák.

Tai chi

Harcművészetként él az emberek tudatában, mégis leginkább önmagunk megismerése, az önfegyelem, a koncentráció tökéletes elsajátítása a cél. Alapja a taoizmus, tehát nagy figyelmet szentel a léleknek, ezért minden óra meditációval, relaxációval kezdődik. Miután az elme lecsendesedett, kezdődhet a gyakorlatok helyes kivitelezésének elsajátítása. Folyamatos kar-és lábmunka jellemzi, magasan tartva ezzel a megemelkedett energiaszintet.
Mivel a jing és a jang egyaránt megtalálható a világban, – megteremtve ezzel az egyensúlyt – ezért a tai chi-ben minden mozdulatot annak a fordítottja követ. Ennél a harcművészetnél szinte sosem támadunk, inkább a felénk irányuló negatív energiát visszük tovább és alakítjuk át. Akár mint egy laza táncnál, itt is főleg „hintázunk” a lábainkon, hol az egyikre, hol a másikra helyezzük a testsúlyt, de csak könnyedén, sohasem ugrálva.
Mivel nem erőlteti meg annyira az ízületeket, ezért az idősebbek is nyugodtan kipróbálhatják. Jó hír, hogy sohasem késő elkezdeni, és ugyanúgy alkalmas az egészség javítására, mint a megőrzésére.

mozgaslelek2.jpg ()

Csikung fitness

Alapja a fitness mozgásformája, kiegészítve az öngyógyítás tudományával.
Hazánkban a csikung alig ismert, viszont keleten az orvoslás legősibb eleme. Önmagában is csodákra képes, de több válfaja is létezik: kapcsolódhat meditációhoz, harcművészethez, valamint fárasztóbb és dinamikusabb tornákhoz is.
A csi levegőt, életerőt, a kung pedig munkát jelent, tehát a csikung nem más, mint az életerő hosszantartó művelése, fejlesztése. Egyesíti a testmozgást különböző légzéstechnikákkal és relaxációs gyakorlatokkal az életenergia, azaz az egészség megőrzése érdekében.
Mint tudjuk, a betegségek lelki problémáink gyermekei, ezért fontos az, hogy megfelelően tudjuk kezelni az esetleges gondokat. A csikunggal megtanulhatjuk, hogyan uralkodjunk magunkon és reagáljunk a negatív eseményekre, így nemcsak kiegyensúlyozottabbak lehetünk, de ellenállóbakká válhatunk a betegségek ellen is.

Yoga Trance Dance

Azok, akik az aktív sportok szerelmesei, mégis szeretnének valamit tenni lelki egészségükért is, a yoga trance dance biztosan elnyeri a tetszésüket. Alapja a helyes légzés, majd erre épülnek a jógában ismert mozdulatsorok. Kezdetben halk, lassú zene szól, ami az óra elején lévő meditációt segíti elő, majd egyre inkább gyorsulnak az ütemek, amiket a testnek követnie kell. A lényeg, hogy eresszük el magunkat, zárjuk ki a külvilágot és táncoljunk! Ez arra tanít meg minket, hogy vállaljuk fel önmagunkat, és ne törődjünk mások véleményével, megvető pillantásaival. Nincs külön koreográfia, mindenki úgy mozog, ahogy akar, ami örömmel tölti el.
Segítségével legyőzhetjük az önbizalomhiányt, meg tanuljuk helyén kezelni a társas kapcsolatokat és nem utolsó sorban rengeteg kalóriát égethetünk el a tánc során.



További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X