Főoldal > MOZGÁS > Nyerd vissza a formád pilates tréninggel!

Nyerd vissza a formád pilates tréninggel!

edzésformagyakorlatmozgáspilatestréning
0

Írta:

Boldog mami sorozat 16. rész

Szerzőnk, Bakos Zsuzsi életmód tanácsadó maga is szenvedélyes pilates rajongó, aki szeretné minél több embernek átadni az örömet, amelyet ez a mozgásforma jelent számára. Sorozatában nem csak az újdonsült anyukáknak, hanem minden változni, tetszeni akaró nőnek segítséget nyújt a formába lendüléshez.

A pilates a hollywoodi sztárok kedvelt edzésformájaként kúszott be néhány éve a köztudatba. Vonzereje nem csak remek izomtónus fokozó és gerincgyógyító hatásában rejlik, hanem abban is, hogy miközben nagy odafigyeléssel végezzük a gyakorlatokat, harmóniába kerül a testünk, a lelkünk és a tudatunk.

Remek edzésforma lehet a szülés előtti (vagy még jobb!) vágyott formád elnyeréséhez. Ha úgy érzed, izmaid egyre petyhüdtebbé válnak, ezzel párhuzamban a vitalitásod is csökken, veselkedj neki! Hidd el, már néhány gyakorlás után látványos fejlődést érhetsz el.

pilatescikk1.jpg ()Áldásos hatások

A módszer megteremtője, Joseph Pilates a táncból, a jógából és a küzdősportokból merített a kezdetben „Kontroll” névre keresztelt a testet és a szellemet egyaránt kondicionáló mozgásforma megalkotásához. Tréningje gyógyító erejére ő maga a legjobb referencia, a kis Joseph ugyanis beteges gyerek volt, viszont nagyon szerette volna legyőzni saját korlátait, így az anatómia könyveket bújva kidolgozta azt a gyakorlatsort, amelynek köszönhetően felnőttként sosem volt már szüksége gyógyszerekre. Módszerével az 1. világháború idején sokakat segített hozzá a felépüléshez.

A tréning fokozza testünk izomtónusát, különös tekintettel a has és a medencefenék izmaira. Hatására testünk rugalmasabb, hajlékonyabb, ellenállóbb, erősebb és formásabb lesz, mindennapi teljesítményünk megnő, lelkünk ráncai kisimulnak. Az óráimra járók gyakran mondják, hogy zsongó fejjel érkeztek, de mire véget ért a foglalkozás, el is felejtették a gondjaikat, minden elsimult bennük. Ez annak a nagyfokú koncentrációnak köszönhető, amely végül hozzásegít minket az ellazultsághoz, vagyis pihenni is jobban tudunk utána.

Változz és változtasd meg az életed!

A pilates tréning mozdulatai elegánsak, könnyedek, mégis erőteljesek, kontrolláltak. Ez a kontroll szükséges mozgásunk tökéletesítéséhez, hogy ráérezzünk, mekkora energia befektetéssel, milyen tempóban és mely izmainkat dolgoztatva kell gyakorolnunk. A tréning mentális erőnk növelésével felkészíti a testünket a mindennapi élet kihívásaira, kitolja a teljesítőképességünk határait, új nézőpontokat ad, segít kilépni a komfortzónánkból, egyszerűen új tettekre serkent. Minél többet pilateszezünk, úgy nő a gondolataink és a reakciónk feletti uralmunk.

Bármikor elkezdheted!

Sokakat az tart vissza a testedzés megkezdésétől, hogy attól tartanak, úgy éreznék magukat a gyakorlottabbak között, mint egy elefánt a porcelánboltban. Megnyugtatásul írom, az első pilates órámon – sok év tánc és aerobik után – nekem is gondot okozott néhány gyakorlat helyes kivitelezése, de minden újabb próbálkozással egyre ügyesebbnek éreztem magam. A vendégeim is sokszor mondják az elején, hogy „jaj, mennyi mindenre kell odafigyelni pilateszezés közben”, de ezek a dolgok idővel rögzülnek, és szép kis sikerélményekkel ajándékoznak meg minket.

Összegyűjtöttem, kinek is ajánlanám mindenképpen a pilates tréning kipróbálását:

– Azoknak, akik régóta nem mozogtak – a tréninghez nem szükséges előzetes edzettség

– Stresszes munkakörben dolgozóknak – segíti a testi-lelki harmónia elérését

– Szülés után – segít a has és a medencefenék izomtónusának visszanyerésében

– Sportsérülések utáni rehabilitációra – segít a mozgékonyság visszanyerésében

– Az idősebb korosztály számára – a gyakorlatok gyengéden formálják a testet

– Mindenkinek, aki formásabb alakra, ruganyosabb testre, belső békességre vágyik!

2 szuper pilates gyakorlat

A pilates tréning egyik kulcsfogalma az erőközpont, amely a hasizmokat, a farizmokat és az alsó hátizmokat foglalja magában. Ez a központ tulajdonképpen a test többi részének irányítója, ezért fontos, hogy mielőtt belekezdünk egy gyakorlatba, aktiváljuk ezt, így megtanuljuk, hogy minden gyakorlatot a test középpontjából kell indítanunk. A gyakorlatok helyes végzésében a pontos légzéstechnikán kívül segítenek a képzettársítások is (az alábbi gyakorlatoknál is megtalálod őket).

pilatesszazas.jpg ()1. Százas

A test bemelegítését, így a többi gyakorlatra való felkészülést szolgálja, valamint erősíti a has izmait.

Hogyan végezd? Feküdj hanyatt, húzd fel a térdeid, karod helyezd a tested mellé, vegyél egy mély levegőt. Emeld a lábad nyújtva a levegőbe, fújd ki a levegőt, közben emeld fel a fejed és a vállad a talajtól. Ezután ritmikusan mozgasd lefelé a karod, mintha például vizet paskolnál – ötször kilégzéssel, ötször belégzéssel. Tíz ciklus váltsa egymást, az-az összesen százszor ismételd.
Ne húzd fel a vállad a paskolás közben, a tenyerek mindvégig lefelé nézzenek, derekad szorítsd a talajhoz.

Képzettársítás: Víz paskolása

2. Hattyú

Erősíti a hátizmokat, mobilizálja az ágyékcsigolyákat.

Hogyan végezd? Feküdj a hasadra, karjaid feküdjenek a tested mellett, homlokod a föld felé nézzen. Kilégzés közben emeld el a talajtól a fejed egy farzsebbe nyúló karmozdulattal egyidejűleg, majd belégzés közben engedd vissza a fejed és a vállad, a karodat pedig engedd vissza a tested mellé.

Képzettársítás: Hattyú kecses tartása

Ismétlésszám: 5-10

pilateshattyu.jpg ()Tippek a helyes gyakorlatvégzéshez:

•    Minden gyakorlatnál aktiváld az energiaközpontodat!

•    Nagyon fontos, hogy a gyakorlatok végzése közben a mozdulatra és a dolgozó izmokra koncentrálj, ne hagyd, hogy bármi elterelje a figyelmed!

•    Ha a nyújtott lábú verziókat kellemetlennek érzed, csináld inkább hajlított lábbal.

•    Ügyelj a légzésre, mellyel a hatékonyságot fokozhatod!

Kedved kaptál? Várlak szeretettel kiscsoportos óráimon! www.jadejoga.hu

Szívesen feltennéd kérdéseidet életmód szakértőnknek? Június 4-én, a Wellness-napon lehetőséged nyílik egy mini-tanácsadásra. Ha már regisztráltál a rendezvényre, a tanácsadásra e-mailben iratkozhatsz fel szakértőnknél: bakos.zsuzsi@jadejoga.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X