Főoldal > MOZGÁS > Hétköznapi szokások, amik miatt kihagyod az edzést

Hétköznapi szokások, amik miatt kihagyod az edzést

edzésfáradtságmotivációmozgássport
0

Írta:

Hiába tudod, hogy a rendszeres edzés jót tesz a testednek és lelkednek, vannak napok, amikor egyszerűen csak kihagyod. Akkor van gond, amikor azért nem mész mozogni, mert nincs kedved, mert nem vagy motivált.

Az edzés feldob, felpörget, míg a kanapén való tespedés csak még jobban lehangol. Van pár olyan szokás, ami ahhoz vezet, hogy kihagyd az edzést, még akkor is, ha elsőre nem tűnik fel az összefüggés. Megmutatjuk, mit ne csinálj, amikor edzésnapod van, hogy erre hivatkozva ne tudd ellógni a mozgást.

1. Nem ettél ebédig

Lehet, hogy nem érzed magad éhesnek reggel és feleslegesnek tűnik a reggeli elfogyasztása, a nap folyamán vissza fog ütni. Hidd el, a reggelivel „megspórolt” kalóriákat duplán fogod elfogyasztani a nap későbbi részében! Egy finom, egészséges és tápláló reggeli beindítja az anyagcseréd és felpörget. Egy kutatás során azt figyelték meg a tudósok, hogy a reggeliző emberek 200 kalóriával többet égettek el a délelőtt folyamán, mint a nem reggeliző. Ha reggelizel, egész nap frissebbnek érzed magad, motiváltabb leszel a délutáni edzésre is.

2. Elnetezed az időt

Egy átlagos ember rengeteg időt tölt a közösségi média böngészésével, képek megosztásával és mások posztjainak olvasásával. Az ott eltöltött idő helyett már rég letudtad volna az edzést, ezzel szemben mindig azon kapod magad, hogy „már ennyi az idő?” A nagy rohanáshoz pedig már nem lesz kedved, inkább el sem indulsz sportolni. Fontos, hogy jól gazdálkodj az időddel, adj magadnak 10 perc netezési időt, de állíts be egy visszaszámlálót, ami jelez, ha letelt az időd és olyankor igenis állj fel a gép elől vagy tedd le a telefonod.

3. Nem a munkának élsz, de a munka éltet

Minden nap stresszes vagy, aggódsz a határidők miatt, megfeszített tempóban dolgozol. Lehet, hogy a főnököd számára ezek pozitív dolgok, a szervezeted számára nem azok. Az akaraterőd ugyanis véges, ha mindet a munkába fekteted, egyszerűen elfogy és nem fogsz sportolni. Az edzés nagyon jó stresszlevezető, de ha állandóan stresszes vagy, nem lesz kedved elindulni mozogni. Mi is lehet a megoldás? Ha az állandó túrórák miatt mindig kimarad az estére tervezett jóga, menj reggel, hogy ne az edzés kárára menjen a munka. Egy 10-15-20 perces edzés csak azt jelenti, hogy ennyivel előbb kell felkelned.

4. Nem ugyanabban időpontban mész aludni

Alakíts ki egy rutint, mert a 6 óra, majd következő nap 10 óra alvás nem napi 8 óra. Mindig próbálj hasonló időpontban elaludni és ébredni, a szervezet így hatékonyabban tud majd pihenni, nem leszel kimerült és fáradt. Lefekvés előtt egy órával már ne nagyon nyomkodd a laptopot és ne tévézz, mert úgy nehezebben fogsz tudni elaludni. Helyette inkább olvass egy jó könyvet vagy sportolj, utána pedig vegyél egy kényeztető fürdőt.

5. A takarításra edzésként tekintesz

Bár igaz, hogy a testedzés nem feltétlenül azt jelenti, hogy terembe kell menned, sokan túlbecsülik a mindennapi feladatok edzésértékét. Egy tanulmány szerint a takarítás nem jelent olyan fizikai aktivitást, mintha elmennél futni vagy aerobicozni. A kutatás során az is kiderült, hogy akik edzésként fogják fel a ház körüli teendőket, hajlamosabbak hízásra és általában túlsúllyal küzdenek. A tiszta és rendezett otthon persze nem rossz dolog, de nem helyettesíti a rendszeres testmozgást.

6. Nem tartasz szünetet

Ha elkötelezett híve vagy az egészségnek, akkor biztosan tudod, hogy az ülés az új dohányzás. Minél hosszabb időt töltesz ülve, annál kevésbé valószínű, hogy minimális aktivitást is végezni fogsz a nap hátralevő részében. Egy 2015-ös ausztrál tanulmány szerint a napi legalább 8 órát ücsörgő emberek kisebb eséllyel mennek el edzeni. Ha ülőmunkát végzel, akkor is figyelj oda magadra, a tartásodra és amilyen gyakran lehet, állj fel, sétálj egy keveset, nyújtózkodj.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X