Főoldal > PSZICHÉ > A tökéletes önéletrajz titka!

A tökéletes önéletrajz titka!

álláskeresésfelépítésönéletrajzszerkezet
0

Írta: and

Amikor munkát keresel, fontos, hogy már a legelső pillanatban jó benyomást kelts a munkaadóban, ehhez pedig az első lépés a tökéletes önéletrajz benyújtása. Egy kis odafigyeléssel és átgondolással olyan „művet” készíthetsz, ami valóban rád irányítja majd a figyelmet. A külalak Az első és legfontosabb, hogy egy professzionális önéletrajz sosem tartalmazza azt a címet, hogy Önéletrajz, […]

Amikor munkát keresel, fontos, hogy már a legelső pillanatban jó benyomást kelts a munkaadóban, ehhez pedig az első lépés a tökéletes önéletrajz benyújtása. Egy kis odafigyeléssel és átgondolással olyan „művet” készíthetsz, ami valóban rád irányítja majd a figyelmet.

A külalak

Az első és legfontosabb, hogy egy professzionális önéletrajz sosem tartalmazza azt a címet, hogy Önéletrajz, sem dátumot, sem az aláírásod.

A megfelelő önéletrajz jó minőségű papírra készüljön, de ha lehet, hanyagold a színes vagy mintás lapokat, legjobb az egyszerű fehér. Terjedelme leginkább egy A4-es oldal, de maximum két oldal legyen.

Az egyes részek legyenek jól elkülönítve az átláthatóság és az első jó benyomás végett. Emeld ki a fontos adatokat, így a munkaadó szeme biztosan arra fog elsőre tévedni, amit te fontosnak tartasz.

Fényképet csak akkor mellékelj, ha azt kifejezetten kérik, különben nincs rá szükség.

Semmiképpen se írj bele olyan adatokat, amik személyes jellegűek, mint például a testsúlyod, magasságod, vagy egészségi állapotod.

Ha elkészültél ellenőrizd a nyelvhelyességet! Nem kelt túl jó benyomást, ha tele van az irományod hibákkal.

shutterstock_18107740.jpg ()A jó önéletrajz felépítése

Személyes adatok

Legjobb, ha a lap valamelyik felső sarkában helyezed el. Tartalmaznia kell a neved, a születési idődet, lakcímedet és elérhetőségeidet (lehetőleg telefonszámot és e-mail címet). A neved készülhet nagyobb betűvel, hogy rögtön tudni lehessen, kiről van szó, a többi adatot kisebbel helyezd el mellette, alatta, vagy fölötte.

Tanulmányok

Itt sorold fel iskoláidat. A listát a legutolsóval kezdd, és visszafelé haladj. Minden adatnál legyen ott a kezdés és a végzés ideje. Az iskola hivatalos nevét használd, és pontosan nevezd meg a szakot vagy a képzést, amin végeztél. Ha ez nem egyértelmű, akkor írd be végzettséged pontos megnevezését is.

Tapasztalat

Munkahelyeid felsorolását is a legutolsóval vagy a jelenlegivel kezdd! Ne feledkezz meg melléjük írni a pontos dátumokat a be- és kilépés idejéről. Jelenjen meg a betöltött pozíció is. Fontos, hogy itt kissé részletezd az ehhez tartozó fő feladataidat, mert előfordulhat, hogy eltérnek az egyazon néven összefoglalt feladatkörök. Írd le hány ember munkájáért voltál felelős, és kikkel tartottál kapcsolatot. Ha úgy érzed munkahelyi tapasztalataid jelentősebbek, mint a tanulmányaid a pályázat szempontjából, akkor ezt a két részt felcserélheted.

Nyelvismeret

Itt sorold fel idegen nyelvi ismereteidet, és tudásszintedet. Ha van nyelvvizsgád, annak típusát is írd le.

Számítógépes ismeret

Itt csak egy felsorolásra lesz szükség azokról a programokról, amiket magabiztosan tudsz alkalmazni a mindennapokban. Esetleg ha valamilyen program használatáról papírral is rendelkezel, azt ebbe a bekezdésbe írd le.

Vezetői engedély

Ha van jogosítványod, tüntesd fel annak kategóriáját, és hogy mennyire vagy gyakorlott vezető.

Egyéb

Ebbe a rovatba tulajdonképpen bármit beírhatsz, amit még fontosnak tartasz a munka szempontjából. Legjobb, ha képességeidet, vagy hobbijaidat sorolod fel.

Referencia

Itt adhatod meg azoknak a személyeknek a nevét és elérhetőségét, akikkel egyeztettél, hogy megkeresésre referenciát adnak rólad a leendő munkaadódnak.

Ne feledd: ahhoz, hogy felkeltsd a HR-esek figyelmét, az önéletrajzodnak professzionálisnak és valamilyen módon egyedinek kell lennie. Ha például a média területén keresel állást, készíthetsz portfóliót az eddigi munkáidból, amit az önéletrajzodhoz csatolsz. De egyéb ötletekkel is feldobhatod, különlegessé teheted azt az egy darab papírlapot, ami az első benyomást kelti leendő munkahelyeden.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X