Főoldal > PSZICHÉ > Ne hagyd, hogy a magány eluralkodjon rajtad!

Ne hagyd, hogy a magány eluralkodjon rajtad!

egészségközösségmagányönértékelés
0

Írta: and

A magány káros az egészségre? A lelki betegségek nagy része az emberi kapcsolatok zavarából ered. Abraham Maslow amerikai pszichológus azt kutatta, milyen szükségletek állnak az emberek viselkedésének hátterében. Szükségletpiramis-elméletében leírta, hogy a fizikai szükségletek (például étel, ital) és a biztonság (fizikai védettség, kiszámíthatóság) igénye után az első legfontosabb emberi vágy a valahová tartozás és a […]

A magány káros az egészségre?

A lelki betegségek nagy része az emberi kapcsolatok zavarából ered. Abraham Maslow amerikai pszichológus azt kutatta, milyen szükségletek állnak az emberek viselkedésének hátterében. Szükségletpiramis-elméletében leírta, hogy a fizikai szükségletek (például étel, ital) és a biztonság (fizikai védettség, kiszámíthatóság) igénye után az első legfontosabb emberi vágy a valahová tartozás és a szeretet – mondja szakértőnk, Geszvein Erika pszichológus, örömtréner.

A közösség, a család vagy a barátok kiváló támaszok lehetnek, akik segíthetnek megélni a szeretetet és elősegíthetik személyiségfejlődésünket a visszajelzések által. Az, hogy csendes, visszahúzódó embernek tartanak, esetleg te vagy a társaság középpontja, illetve mennyire oldódsz könnyen idegenek között, sokat elárul rólad.

Erősítsd önértékelésed!

A magány feloldásához szeretned kell önmagadat, nyitottnak, érdeklődőnek kell mutatkoznod mások felé is. E kettő csak együtt eredményez kielégítő kapcsolatokat. Hiába fogadod el saját magadat, ha képtelen vagy végighallgatni valakit, és hiába akarsz nyitni mások felé, ha önmagamat nem fogadod el. Így negatív energia sugárzik rólad, ami nem kedvez a kapcsolatteremtésnek.

“Egy kapcsolat csak akkor jó, ha a benne szereplő felek megoszthatják egymással élményeiket, és életük fontos pillanatait” – mondja szakértőnk. Ha két ember között megfelelő a kommunikáció, akkor mindketten ugyanolyan intenzitással élik át az eseményeket, és tisztában vannak azzal is, hogy a másik pontosan érti és megérti őket.

shutterstock_64115446.jpg ()A jó kommunikációhoz kölcsönös figyelemre van szükség, mely segítségével informálhatjuk egymást, hogy mennyire fontos számunkra a másik személye, véleménye. A magány akkor következik be, ha nem vagyunk képesek megítélni ezeket az értékeket, vagy ki vagyunk éhezve a kölcsönös megértésre.

Szükséged van a másikra

Légy tisztában saját értékeiddel, hogy jobban felismerhesd a történések valódi jelentőségét. A magány ellen – mondja szakértőnk – leghatékonyabb gyógyír a megfelelő szociális támasz, egy szerető társ, egy gondoskodó szülő, egy megbízható barát, vagy épp egy orvos, egy pszichológus. Ha nincs kihez segítségért fordulnod, ha nem tudod megosztani gondolataidat, élettered előbb-utóbb beszűkül, és csupán saját perspektívádból látod majd a dolgokat, ami téves ítéletekhez és rossz következtetésekhez vezethet. A magányos ember élete információban és ingerben is szegényebb, ami sivárabb lelki életet és hosszú távon szorongást okozhat.

Ha úgy érzed, pároddal egymás mellett, ám nem együtt éltek, annak az az oka, hogy a kapcsolódás kettőtök között nem valódi. Gondolkodj el rajta, mi hiányzik a kapcsolatból, őszinte vagy-e, bízol-e a másikban, és feltételek nélkül szereted-e. A párkapcsolat az egyik legnehezebb, ám legjobb iskola a személyiségfejlődés szempontjából.

Építs új hidakat!

Ha társra vagy barátokra vágysz, fedezz fel eddig ismeretlen helyeket, ahol lehetőséged nyílik hozzád hasonló emberek megismerésére. Ha nem is találod meg közben az igazit, legrosszabb esetben „csak” jól fogod magadat érezni, ám emellett barátokat szerzel, megéled a valahová tartozás élményét, ami idővel meghozza azt a lelki feloldódást, melyet az ellenkező nem tagjai is észre fognak rajtad venni.

Aki mosolygós és kiegyensúlyozott, az vidámságot teremt maga körül – ez vonzza az embereket.  Új élményekkel a közösség tagjává válsz, és a közösség a te részed lesz, így teljesebb, harmonikusabb életet élhetsz.

Ne feledd: a magány egy állapot, amit időnként meg kell élned, valamint egy lehetőség arra, hogy hallhasd a saját hangodat. A magányosság nem betegség, csupán egy döntés, de nem muszáj így élned!

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: www.pszichologin.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X