Főoldal > PSZICHÉ > Tudj meg mindent az intimsebészetről!

Tudj meg mindent az intimsebészetről!

bevatkozásesztétikaintimsebészetkockázatplasztika
0

Írta: and

Mi is pontosan az intimsebészet? Noha Magyarországon még nem olyan elterjedt a plasztikai sebészet ezen ága, külföldön a nők egyre nagyobb számban keresik fel a plasztikai sebészeket ilyen kérésekkel. Az egyik leggyakrabban kért szolgáltatás a vaginaplasztika. Ezt a beavatkozást leginkább akkor végeztetik el a hölgyek, ha a gyermekük világra hozása után, vagy koruk előrehaladta miatt […]

Mi is pontosan az intimsebészet?

Noha Magyarországon még nem olyan elterjedt a plasztikai sebészet ezen ága, külföldön a nők egyre nagyobb számban keresik fel a plasztikai sebészeket ilyen kérésekkel. Az egyik leggyakrabban kért szolgáltatás a vaginaplasztika. Ezt a beavatkozást leginkább akkor végeztetik el a hölgyek, ha a gyermekük világra hozása után, vagy koruk előrehaladta miatt megnyúlnak a genitális izmaik és ezt szeretnék visszaállítani. A vaginaplasztika csökkenti a hüvely átmérőjét, így javítva annak erősségét.
Ezzel szemben labioplasztika során a szeméremajkaknak adnak új formát, az esztétikusabb eredmény reményében. Nagyon sok ok állhat annak hátterében, ha egy nő a labioplasztikát választja. A skála igen széles lehet, kezdve ott, hogy kényelmetlenül érzi magát a szűk ruhákban vagy edzés közben.

Mik az előnyei az intimsebészetnek?

intim2.jpg ()Szakértőnk, Dr. Jánky György plasztikai sebész szerint a legszámottevőbb előny az, hogy „megszűnnek az esztétikai panaszok, amelyek a párkapcsolatban zavarják a hölgyeket”. Ami miatt nem tudják átadni magukat a felszabadult szexuális együttlétnek, szoronganak az esetleges testi hibáik miatt. Vannak, akik abban a hiszemben élnek, hogy csúnyák odalent, pedig a szakértő szerint a férfiak többsége nem törődik ezzel, elfogadja a partnerét olyannak, amilyen e tekintetben is. „Sokan pornó oldalakról szereznek képi megerősítést, azt hiszik, hogy mindenkinek olyannak kell lennie, mint a felnőttfilmek hölgy szereplőinek” – teszi hozzá a szakértő.
Teljesen normális kisajkak esetén ez a beavatkozás egyáltalán nem indokolt, de vannak, akik addig zarándokolnak orvostól orvosig, míg valaki végre nem hajtja a műtétet, azzal viszont feltétlenül számolni kell, hogy visszavarrni, korrigálni a beavatkozás után már nem lehet. Dr. Jánky György további pozitívumként azt emeli ki, hogy az eljárást követően kisebbek lesznek a szeretkezést zavaró „lifegő”, vagy túl vastag, esetleg faggyúmiriggyel bőven ellátott – emiatt nehezen tisztán tartható – kisajkak, illetve kiküszöbölhetővé válnak az öltözködés, sportolás során jelentkező kellemetlen érzések, hiszen a nemi szervet már nem dörzsöli ki a fehérnemű, a tanga vagy a szűk farmer.

Mik az intimsebészet hátrányai?

A szakértő szerint nincs különösebb hátránya az intimsebészeti beavatkozásoknak, de kényelmetlenséget az okozhat, hogy a műtétet követő három hétben tiltólistán van a kádfürdő, az úszás, a biciklizés, lovaglás, és a szeretkezés is. „Fel szoktam hívni a pácienseim figyelmét rá, hogy ne „éheztessék” a párjukat három-négy hétig, hiszen ezt a férfiak meglehetősen nehezen viselik, meg lehet oldani behatolás nélkül is, hogy jól érezzék magukat” – fűzi hozzá Dr. Jánky György.

Mik az intimsebészet veszélyei?

Egy intimsebészeti beavatkozást követően különösen nagy hangsúlyt kap az orvosi utasítások pontról pontra való betartása, hiszen ha a beteg átáztatja, vagy az engedélyezett időnél hamarabb igénybe veszi a megműtött területet, akkor a seb könnyen szétnyílhat a varrás mentén. „Fontos megjegyeznem, hogy csak gyakorlott sebészhez forduljon ilyen kéréssel a páciens, mert számos rossz kimenetelű műtéti eredményről van fotóm, amikor szinte csonkolták a külső nemi szerveket a nem hozzáértő nőgyógyász, vagy sebész kollégák” – mondja Dr. Jánky György. Egy ilyen balsikerű beavatkozás után nehéz esztétikailag rendbe hozni, amit elrontottak, de nem az esztétikai kérdés jelenti a fő problémát, „hanem az ezekben az esetekben jelentkező tartós fájdalom, a rossz hegesedés, a hüvelybemenet kiszáradása, kisebesedése, ami a szexuális életet szinte ellehetetleníti és pszichés zavarokhoz is vezet”.

Melyek a legkeresettebb beavatkozások hazánkban?

Nem csak hazánkban, de az Egyesült Államokban és Nyugat-Európa több országában is egyfajta „divatként” terjed a 15-50 éves korosztály körében a terebélyes vagy aszimmetrikus kisajkak korrekciója. Egyszerű, gyors és jó végeredményt nyújtó eljárás, ha gyakorlott sebészkezek végzik. De sokan vállalkoznak még a lapos, petyhüdt nagyajkak, illetve a szeméremdomb saját zsírral való feltöltésére is.

Ne rugaszkodj el a valóságtól!

Az intimsebészetnél elengedhetetlen, hogy földhözragadt légy, tudd, hogy a beavatkozás nem egyenlő a csodatétellel. Nem változtatja meg a személyiséged és az emberek sem fognak különb bánásmódban részesíteni. Mindenki egyedi és a plasztikai, azon belül az intimsebészet nem fog valaki mássá alakítani. Lényeges, hogy alaposan átgondold mit is szeretnél a műtéttel elérni és a beavatkozáshoz fűződő reményeidet is részletesen tárgyald ki a sebészeddel.

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: jankydr.plastsurg@t-online.hu, www.janky.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X