Főoldal > PSZICHÉ > Így válts szakmát problémák nélkül!

Így válts szakmát problémák nélkül!

karrierépítéskiégésmunkahelyszakmaváltás
0

Írta: and

Amerikában, Németországban szinte minden családban előfordul, hogy egy harmincas éveit taposó munkavállaló munkát vált, de nem csak munkahelyet, hanem egy teljesen új karrier-utat választ magának. Óvónőkből képeznek át értékesítőket, vagy éppen buszsofőrökből lesznek oktatók. Ezek olyan példák, melyet az állam, társadalmi szervezetek vagy éppen tanácsadó cégek támogatnak, hiszen ezáltal képesek a felmerülő munkaerőhiányt megoldani, és […]

Amerikában, Németországban szinte minden családban előfordul, hogy egy harmincas éveit taposó munkavállaló munkát vált, de nem csak munkahelyet, hanem egy teljesen új karrier-utat választ magának. Óvónőkből képeznek át értékesítőket, vagy éppen buszsofőrökből lesznek oktatók. Ezek olyan példák, melyet az állam, társadalmi szervezetek vagy éppen tanácsadó cégek támogatnak, hiszen ezáltal képesek a felmerülő munkaerőhiányt megoldani, és csökkenteni a munkanélküliséget.

A karrierváltás igénye azonban nem csak munkaerő-piaci igény lehet. Fakadhat ez abból is, hogy valaki egyszerűen kiég, megunja a munkáját, és ezáltal már nem tud úgy teljesíteni, ahogy szeretne vagy, ahogy elvárják tőle.

Mindannyian jutottunk már olyan helyzetbe, hogy éreztük, nem bírjuk tovább a munkahelyünkön. Ekkor általában váltunk, de gyakran nem ismerjük fel, hogy nem a munkahelyünkből van elegünk, hanem a munkából, amit végzünk. A munkahelyváltással azonban ezt a problémát nem oldjuk meg, továbbra is elégedetlenek leszünk, nap végére pedig fáradtak és kiégettek.

Ezt a természetes folyamatot külföldön már állami szinten is felismerték, hazánkban még csak multinacionális cégek foglalkoznak a kiégéssel.

A felsővezetőket általában 3-5 évre foglalkoztatják azonos pozícióban, azonos körülmények között, utána vagy másik pozícióba, szakterületre, vagy másik országba helyezik át, hogy motiváltak maradjanak és elkerüljék a kiégést. Magyarországon mégis sokszor magyarázkodnia kell annak, aki új karriert választ magának. Most arra adunk tippeket és praktikus tanácsokat: hogyan lehet legyőzni az előítéleteket, megtervezni a karrierváltást és elnyerni az áhított új pozíciót.

1. lépés: Határozd meg, hogy mit szeretsz csinálni és mit nem!

Sok ember azért vált karriert, mert nem szereti a munkáját, a főnökét vagy a cégét. Ezért először is határozd meg azt, amit nem szeretsz jelenleg a munkáddal kapcsolatban, majd azt, hogy mit szeretsz csinálni, amikor otthon vagy a szabadidődben „dolgozol”.

karriervaltascikk.jpg ()2. lépés: Kutass fel új karrierlehetőségeket!

Miután felfedezted (vagy újra felfedezted) azt a tevékenységet, amit szenvedéllyel végzel, tölts egy kis időt azzal, hogy felkutatod azokat a karrier-lehetőségeket, amik erre épülnek. Lehet, hogy tanárból céges trénerré szeretnél válni vagy ápolónőből webfejlesztővé? Fogalmazd meg, mi szeretnél lenni!

3. lépés: Határozd meg, milyen jelenlegi készségeid hasznosíthatók az új karrieredben!

Rengeteg olyan képességed van, amelyek hasznosíthatók az új karrieredben is. Talán te magad is meg fogsz lepődni azon, hogy már ebben a pillanatban is jelentős tapasztalattal rendelkezel az új karrieredhez vagy pozíciódhoz.

4. lépés: Tréningezd, képezd magad!

Szükséged lehet arra, hogy továbbfejleszd a készségeidet vagy mélyítsd a tudásodat valamilyen tárgyban. Haladj lépésről lépésre! Előbb végezz el egy-két tanfolyamot a kiválasztott szakterületen ahhoz, hogy tudd, valóban szeretni fogod-e az új szakmádat.

5. lépés: Építs kapcsolati hálót!

A sikeres karrierváltás kulcsa az is, hogyan tudod kiterjeszteni a kapcsolati hálódat. A veled kapcsolatban lévő emberek között talán vannak olyanok, akik el tudnak látni tanácsokkal, információkkal olyan munkalehetőségekről, amiket keresel. Még akkor is, ha nem gondolod, hogy van kapcsolati hálód, jussanak eszedbe a volt kollégáid, barátaid és családtagjaid.

6. lépés: Elevenítsd fel, hogyan érdemes munkát keresni!

Talán már jó ideje nem voltál interjún, nem kerestél állást. Ne felejts el tájékozódni a következő témákkal kapcsolatban: hogyan keressük meg a számunkra legmegfelelőbb munkahelyeket, hogyan írjunk önéletrajzot és kísérő levelet, hogyan interjúzzunk sikeresen, hogyan kössünk bérmegállapodást.

7. lépés: Légy rugalmas!

Állíts fel pozitív célokat, de készülj fel az akadályokra és a nehézségekre is. Ne engedd, hogy ezek a dolgok elkedvetlenítsenek! Gondolkodj el azon, hogy rövidtávon mi lehet az a kisebb változtatás a karrieredben, ami felkészíthet a nagyobb váltásra. Többek között azt a lehetőséget is gondold át, hogy saját üzletet, vagy tanácsadást indítasz.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X