Főoldal > PSZICHÉ > A 7 legkárosabb gondolat, ami megbetegít

A 7 legkárosabb gondolat, ami megbetegít

életgondolatmegbetegít
0

Írta: and

Rengeteg ismerősre teszünk szert életünk folyamán. Közülük ki-ki kedves, vagy épp állandóan morcos, a harmadikról pontosan tudod, hogy mindent úgy fogad el, ahogy van, szemben a negyedikkel, aki mindenre és mindenkire haragszik okkal, ok nélkül. Te milyen vagy a nap 90 %-ában?  Nem árt, ha tudod, hogy vérmérsékleted hatással lehet saját egészségi állapotodra is. „Azt […]

Rengeteg ismerősre teszünk szert életünk folyamán. Közülük ki-ki kedves, vagy épp állandóan morcos, a harmadikról pontosan tudod, hogy mindent úgy fogad el, ahogy van, szemben a negyedikkel, aki mindenre és mindenkire haragszik okkal, ok nélkül. Te milyen vagy a nap 90 %-ában?  Nem árt, ha tudod, hogy vérmérsékleted hatással lehet saját egészségi állapotodra is.

„Azt a régóta meglévő elképzelést, hogy személyiségünk komoly befolyással lehet egészségi állapotunkra jelenleg is vizsgálják. Ezek hatásait, folyamatait a tudósok még éppen hogy csak el kezdték feltárni” – nyilatkozta legutóbbi vizsgálatai kapcsán a Duke Egyetem Orvosi Központjának munkatársa. Dr. Stephen Boyle elmondta, hogy azt akár tapasztalatból is tudjuk, hogy a fizikai egészségre nemcsak a teljes higgadtság, vagy a lobbanékony természet van hatással, hanem számtalan egyéb szellemi tulajdonság is. Így ahogy az, hogy egy neurotikus ember egészsége sokkal rosszabb, mint másoké, úgy az is igaz, hogy bizonyos személyiségjegyeink meghosszabbíthatják életünket. Épp ezért összeszedtük a nemrég feltárt 7 legkárosabb gondolkodásmódot, amit nem árt, ha igyekszel elkerülni, vagy kicserélni őket magadban pozitívokra, ha nem akarod, hogy rámenjen az egészséged.

1. Cinikusság

Aki cinikus, az általában gyanakvó és bizalmatlan is másokkal szemben. Ez pedig ellenségeskedéshez vezethet, ami fokozhatja a szívbetegségek kialakulásának lehetőségeit is. A kutató szerint mindez nem feltétlenül a forrófejűekre jellemző, ám megfigyelhető, hogy az ilyen emberek hajlamosabbak mások ártatlan cselekedeteit is ellenségesnek látni. A tudósok szerint pedig ez a stressz károsíthatja a C3 immunfehérje működését, ami fokozhatja egyes krónikus betegségek kialakulási esélyeit.

megbetegit2.jpg ()2. Céltalanság

Bizonyított tény, hogy azok, akik nem hisznek abban, hogy életüknek mélyebb értelme is van, hamarabb halnak, mint azok, akik hiszik, hogy egy nagy egész részeiként nem véletlenül vannak a földön. Az életük értelmében bízóknak sokkal erősebb immunrendszerük van, mint a napról napra élőknek.

3. Izgágaság

Az állandóan nyugtalankodó embereknek, akik ráadásul gyakran szoronganak vagy aggódnak valamin, és hajlamosak a depresszióra, sokkal kisebbek az életesélyei. A nyughatatlanok egyébként is hajlamosabbak a dohányzásra, mint nyugodtabb társaik, ami tovább ront az egészségügyi állapotukon.

4. Kontrollálatlanság

Gondoltad volna, hogy a lelkiismeretes, maguk körül rendet tartók két évvel is tovább élhetnek, mint a kapkodó, rendetlen, önuralom nélkül élők? Pedig ezt igazolja egy közelmúltbeli felmérés eredménye is. Egyébként is, akik higgadtak és lelkiismeretesek, ritkábban isznak alkoholt és dohányoznak amellett, hogy stabilabb és kevésbé stresszes életet élnek.

5. Aggodalmaskodás

Természetesen a túlzott aggódás sem tesz jót. Az extrovertált személyiségek közül a nyugodtabb típusúaknak körülbelül 50 százalékkal kisebb az esélye az Alzheimer-kórra, mint az állandóan aggodalmaskodó és szorongó társaiknak.

6. Szomorúság

A depresszióra hajlamos, lehangolt ember általában csak az élet árnyoldalait veszi észre. Épp ezért rengeteg negatív hatás éri. Ez legyengíti immunrendszerét, ami hamarabb vezet súlyos betegségek kialakulásához.

7. Stressz

A mai kor legfőbb ellensége. Amit ellene tehetünk, hogy nem hagyjuk eluralkodni magunkon a negatív stresszt, ami fő okozója lehet az összes krónikus betegségnek. Egy közelmúltbeli kutatás azt igazolta például, hogy az állandó feszültségben élőknél kétszer nagyobb a kettestípusú cukorbetegség előfordulása, mint a nyugodtabb életvitelűeknél, sőt, a magas vérnyomás hátterében is ez állhat.

Ezért érdemes a Duna Plazába látogatnod!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X