Főoldal > SZÉPSÉG > Hogyan ápold a szempilládat?

Hogyan ápold a szempilládat?

szépségápolás
0

Írta:

A mindennapos sminkelés pedig általában tovább vékonyítja és ritkítja a pillákat. Mit

A mindennapos sminkelés pedig általában tovább vékonyítja és ritkítja a pillákat. Mit tehetünk ilyenkor? Bemutatunk néhány házi szempillaápoló praktikát. Az érdeklődőbbek kedvéért, hogy a miértekre is választ adjunk, a szempillák “anatómiájáról” is szó lesz.

Szempillánk és szemöldökünk a törzsfejlődés során redukálódott arcszőrzet megmaradt részei. Elsősorban védelmi funkciót töltenek be; a szemhéjjal és szemöldökeresszel együtt megóvják szemünket az időjárási tényezőktől: a széltől, portól és a Nap káros sugaraitól. Napjainkra ez a feladatkör kibővült: a szempilla a szépészet eszköze, “divatcikk” lett, ezért szükséges a megfelelő ápolása.

Egy kis tudomány a szépség mögött

Testünk egész felületét testtájaknak megfelelően – tenyerünk, talpunk, ajkaink kivételével – bőrünk szaruképletei, a szőrszálak borítják. Szerkezeti és kémiai felépítésük minden embernél azonos, azonban egyénenként jelentősen eltérhet színében, formájában, sűrűségében, hosszában, élettartamában. A szempilla a vastagabb, festékanyagban bővelkedő, sörtés szőrzetekhez tartozik.

szempilla2.jpg ()A szőrszál elszarusodott, élettelen de erős fehérjerost köteg, a szőrtüszőből nő ki. Ezek száma születéskor meghatározott, és az évek múlásával egyre csökken. A szőrtüszőhöz vezető erek állapota, illetve a vér által odaszállított tápanyagok együttesen határozzák meg a majdani szőrszál életerejét.

A változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás szerepe tehát alapvető hajunk és szempilláink szépítésénél (is). Ellenkező esetben hiánybetegségek léphetnek fel, melyek szőrnövekedési zavarokban is megnyilvánulhatnak.

A szőrszál száli részének fő tömegét – a bőr szarurétegével megegyezően – egy átlátszó vázfehérje, a szaru (keratin) adja. A keratin a szőrszál belsejében, a kéreg- és velőállományában húzásnak ellenálló “fonadékot” alkot, mely meghatározza erősségét, vastagságát, rugalmasságát, tartását. A fehérjerostok között víztartalmú kocsonyás alapállomány és a hajunk színét meghatározó festékanyag, a melanin található.

A keratin kívülről tetőcserépszerűen egymásra boruló védőköpenyt úgynevezett kutikulát hozz létre. A szőr, haj, szempilla fényessége a kutikula e szabályos szerkezetén alapszik. Mivel “borzas” szerkezetű, nem visszaveri, hanem elnyeli a fényt, így fénytelennek, fakónak tűnik.

A szőrtüsző felső részébe üríti váladékát a faggyúmirigy, mely védőréteget képez a szőrszál felületén. Ez biztosítja megfelelő víztartalmát, hogy hajlékonyságát megőrizze. Az évek múlásával, ahogy csökken a szervezet víztartalma, úgy válnak a hajszálaink is egyre rugalmatlanabbá, merevebbé.

A legjobb házi, természetes szempillaápolók

Ahogyan hajunk, úgy szempilláink is gondoskodást igényelnek épségük, eredeti ragyogásuk megőrzéséhez. Első és legfontosabb szabály: lefekvés előtt a smink alapos és kíméletes eltávolítása, ezután jöhet az ápolás.

Léteznek manapság már kész kozmetikumok is, melyek hatóanyagai a hajápolókhoz hasonlóan aminosavak, fehérjék (pl. keratin, selyemprotein), vitaminok, és növényi olajok. Ezek viszont meglehetősen drágák, hatékonyságuk pedig igen változatos.

Helyettük most jól bevált, színtiszta hatóanyagokat sorolunk fel a teljesség igénye nélkül, melyek könnyen beszerezhetők és még a pénztárcánkat is kímélik.

A szempillák házi ápolására legmegfelelőbbek a növényi olajok, melyek egyrészt eredetüknél fogva jól felszívódnak, és pótolják a bőr hiányzó zsíros- és egyéb anyagait (pl. vitaminok). Másrészt bevonatot képezve segítik megtartani a kutikula természetes struktúráját, és a pilla rugalmasságát, pompás ragyogását.

Használatuk egyszerű: lefekvés előtt fültisztító pálcikával vékony rétegben felvisszük a szempillákra. Kúraszerűen vagy folyamatosan is használhatók.

Ricinusolaj

Az egyik legnépszerűbb szempillanövesztő és -ápoló növényi olaj. Kívülről ápolja, dúsítja, erősíti, növeszti is a szempillákat. Hatása hihetetlenül gyors: akár 4-5 nap elteltével érzékelhető, látványos növekedést pedig már 2 hét alatt el lehet érni vele. Olcsó, patikából könnyen beszerezhető, tárolása is egyszerű, mivel nehezen avasodik. Hajmosást megelőző pakolásként is kifejti jótékony hatását.

E-vitamin tartalmú olajok

Az E-vitamin a jól felszívódó növényi olajokban található meg: csíraolajokban, jojobaolajban, olívaolajban, ligetszépe olajban, argánolajban, mandulaolajban stb. Az A- és C-vitaminnal együtt az ún. “vitaminok ászát” alkotja, minden bőrtípushoz előszeretettel használt hatóanyag.

Bőrre gyakorolt hatása rendkívül széleskörű: hámképző, anyagcserefokozó, regeneráló, és fontos antioxidánsként lassítja az öregedési folyamatokat. Csak jó minőségű növényi olajat érdemes használni, amit az avasodás veszélye miatt körültekintően kell tárolni (hűtőben, fénytől védve).

Argánolaj

Marokkóban évszázadok óta használják az őshonos argánfa terméséből hidegen sajtolással kinyert olajat. Széles körű bőrápoló hatása révén méltán tisztelik a berber népek “folyékony aranyként”. Jótékony telítetlen zsírsavakban gazdag, melyek hatását tovább fokozza a magas A- és E-vitamin tartalma. Bőrfiatalító, optimalizáló hatásánál fogva faggyútermelés és vízháztartás szabályozó, gyulladáscsökkentő hatású. Rendkívül értékes, viszont szempillaápoláshoz drágább megoldás.

Ha nem áldott meg a sors dús szempillákkal minket, vagy a rendszeres sminkelés meggyötörte azokat, nem kell tehát elkeserednünk! Számos megoldás létezik, melyek közül mindenki kiválaszthatja a neki legmegfelelőbbet. Ha eddig nem szántunk rá időt, itt az ideje elkezdeni, csak pár perc naponta – és a változás szembetűnő!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X