Főoldal > SZÉPSÉG > Veszélyes alapozók?

Veszélyes alapozók?

alapozószépségápolás
0

Írta: and

Azt, hogy a szervezetbe bejutó káros kémiai anyagok szempontjából a dohányzás a legkárosabb,

Azt, hogy a szervezetbe bejutó káros kémiai anyagok szempontjából a dohányzás a legkárosabb, ha cigizel, ha nem, ezt mindenki tudja. Ám, hogy a gyakori alapozó használat is kockázatokkal jár, azt sokan a legmerészebb álmukban sem gondolták volna. Márpedig ezt erősítette meg egy európai szintű kutatás, mely bebizonyította, hogy az alapozó arcfestékek rendszeres használata megnöveli a higany koncentrációját a szervezetben.

Nem mindegy hol és hogy élsz

Azt eddig is rendszeresen mérték és közölték, hogy milyen káros hatások érhetnek minket a külső környezetből, a levegőből, a vízből, a talajból, ám azt, hogy a külső káros anyagok milyen hatást okoznak a szervezetben felhalmozódva, nem igen vizsgálták. Ezt pótolta a különböző kémiai hatások kockázatát vizsgáló, egész Európát felölelő felmérés, melynek során 17 európai ország, mintegy négyezer, 6-11 éves korú gyermekétől és édesanyjuktól vettek vizelet- és hajmintát, hogy kiderítsék, a különböző kémiai hatások milyen kockázatot jelenthetnek az egészségre. 

alapozo2.jpg ()A vizsgálat megerősítette azokat az elképzeléseket, hogy a levegőből, a vízből, az élelmiszerekből és a fogyasztási cikkekből, illetve az életmódból származó veszélyes kémiai anyagok szintje aszerint mutat nagy különbséget, hogy a vizsgált emberek hol élnek Európában. Kiderült, hogy a kutatásban résztvevő ország közül Magyarországon volt legalacsonyabb a haj higanytartalma. A cinkhez kapcsolható kadmium esetében is érdekes képet mutatott hazánk: az édesanyák vizeletmintájában alacsonyabb, ám a gyermekekében az átlagosnál magasabb, de még így is a nemzetközi irányelveknél lényegesen alacsonyabb értéket mértek. Szintén meghaladta az átlagot a mintákban a számos termékben lágyító- vagy oldószerként használt ftalátok anyagcseretermékeinek koncentrációja, de még ezek is lényegesen elmaradtak a nemzetközi irányértékektől. Ugyanakkor a nikotin lebomlási termékének, a kotininnek a tartalma a vizeletekben magasabb volt az európai átlagnál.

Mi áll a háttérben

Természetesen az okokat is vizsgálta a felmérés. A kutatók azt találták, hogy a haj higanytartalma azokban az esetekben mindig magasabb volt, amikor valaki gyakran használt kozmetikai alapozó arcfestéket. Ugyanakkor bebizonyosodott, hogy a vizelet kadmium tartalma összefügg egyrészt az életkorral, másrészt a dohányzással, és ez utóbbi ráadásul jelentősen befolyásolja a szervezet kotinin szintjét is, az aktív és passzív dohányosok körében egyaránt. A felmérés szerint a minták ftalát tartalma pedig ott volt magasabb, ahol a közelmúltban lakásfelújítást végeztek, illetve ahol PVC padló van a lakásban, és meglepő módon azoknál, akik gyakorta használtak alapozót.

A felmérés alapján jó hír, hogy a jelenleg érvényes egészségügyi irányértékekhez viszonyítva sem a hajmintákban mért higany, sem a vizeletmintákban kimutatott kadmium és ftalát értékek nem adnak okot az aggodalomra. Ám a nikotin lebomlási terméke, a kotinin vizeletben mért mennyisége arra utal, hogy a felmérésben részt vevő országok többségében a gyermekek jelentős hányada még mindig kénytelen szenvedni a dohányfüsttől, még a passzív dohányzás okozta ártalmaktól is.

A szakemberek az átfogó vizsgálattól azt remélik, hogy sikerül a közvélemény figyelmét felkeltve több olyan kémiai környezeti hatást kiküszöbölni, amelyek főként a gyerekeket fenyegetik, illetve azt is, hogy a felmérés segít kialakítani a megelőzés további teendőit.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X