Főoldal > SZÉPSÉG > Győzd le a narancsbőrt! De hogyan?

Győzd le a narancsbőrt! De hogyan?

cellulitcellulitiszdiétaétkezésfogyáshízásnarancsbőr
0

Írta:

Itt a nyaralás a nyakadon, de még nem sikerült megszabadulni a csúnya narancsbőrtől? Ne aggódj, nem vagy egyedül

Itt a nyaralás a nyakadon, de még nem sikerült megszabadulni a csúnya narancsbőrtől? Ne aggódj, nem vagy egyedül, sajnos a nők többsége küzd ezzel a problémával. Szerencsére még nincs késő, olvasd el Dr. Gulyás Tamás életmódszakértő narancsbőr elleni tanácsait!

Miért alakul ki a narancsbőr?

A narancsbőr egy egyenetlen felszínű, néhol kisebb, nagyobb behúzódásokkal tarkított, esetenként tésztás megjelenésű bőrt jelent.

A narancsbőr kialakulásának 2 fő feltétele van:

1. Zsírfelhalmozódás a bőr alatti kötőszövetben.
2. Olyan rugalmatlan kötőszöveti rostszerkezet, ami a felhalmozódott zsírcsomagocskák alakját nem követi, így behúzódásokat okoz a bőr felszínén. Ezt felnagyítva úgy képzelhetjük el, mint a kötözött sonka felszínét, ahol a merev fonalak között kitüremkedik a sonka anyaga.

Sajnos a hölgyek hajlamosabbak a narancsbőr kialakulására, mivel a női bőr kollagén és elasztin szerkezete más módon horgonyozza le a bőr alatti zsírszövetet. Ennek hormonális okai vannak, mert a férfi nemi hormonok csökkenésekor a férfiak hajlama is fokozódik narancsbőr kialakulására. A női nemi hormonok hatására ráadásul a medencetájékon, a combokon és a hason könnyebben halmozódik fel a felesleges zsír, épp ezért a narancsbőr is ezeken a területeken jelenik meg elsőként.

A zsírfelhalmozódásban főként az életmód, a cukoringadozást okozó étrend, a savasító salakanyagokat eredményező táplálkozás és a stressz játszanak fő szerepet.

Mit tegyünk a narancsbőr ellen?

#1 Étrend

– Kezdd a napot egy nagy pohár citromos vízzel, és pár csepp olíva olajjal.
– Ne igyál üdítőt, még 100%-ost sem; szomjadat vízzel oltsd.
– Kerüld a finomított szénhidrátokat: főként fehér pékárut, fehér tésztát és édességeket.
– Minimalizáld a hús és zsíros ételek fogyasztását.
– Egyél sok nyers zöldséget.
– Ne csipegess, de ha nassolni támad kedved, egyél répát, brokkolit, almát és kevés magvat.
– Kerüld el a nagy testtömeg ingadozásokat, ez megterheli a zsírt megtartó kötőszöveteket is.

#2 Testmozgás

– Minél többet sétálj, gyalogolj, használd ki a csapadékmentes napokat.
– Mozogj minden nap, de nem szükséges kemény terhelés.
– Iktass be egy órás mozgásprogramot az életedbe, melyet heti minimum kétszer végzel.

#3 Keringés

A narancsbőrre hajlamos terület nyirok és vérkeringésének biztosítása kiemelt szereppel bír.
– Érdemes az érintett testfelületeket átmasszírozni.
– Alkalmanként alkalmazz hideg-meleg vizes zuhanyt.
– Ne hordj feszes, szoros ruhákat, melyek rontják az érintett testrészek keringését.

narbor2.jpg ()

#4 Kozmetikumok

Az anticellulit krémek széles tárházzal bírnak. Összetevőik között szerepel az L-karnitin, a koffein, a fahéj, illetve gyógynövények közül például a borostyán, a körömvirág, a vadgesztenye, a mogyoró levél és az ázsiai tigrisfű (gotu kola).

Az ilyen krémeket folyamatosan érdemes alkalmazni, bedörzsölni. Tudatában kell lennünk azonban, hogy felszívódásuk korlátozott, hiszen a bőrnek komoly védő funkciója is van a külső hatásokkal, így kemikáliákkal szemben is. Épp ezért az ilyen hatóanyagoktól nagyobb mértékű hatást csak akkor várhatunk, ha gépi módszerekkel (rádiófrekvencia, ultrahang) segítjük bejuttatásukat a bőr mélyebb rétegeibe.

#5 Fizikai eljárások

A narancsbőr kezelésében főként kétféle kezelés terjedt el. Mindkettő célja a keringés javítása, a zsírfelhalmozódás csökkentése, a hatóanyagok felszívódásának fokozása illetve a kollagén, elasztin termelő sejtek működésének fokozása. Mindezek eredményeként komoly szerkezeti átalakulást lehet elérni. Tudni kell azonban, hogy hiába léteznek szuper eszközök, a szervezetnek ezekhez az átalakulásokhoz időre van szüksége. Valódi eredmény csak 1-2 hónapon keresztül és rendszeresen alkalmazott finom technikákkal lehet elérni. Szerencsére ezek a narancsbőr elleni kozmetikai kezelések már otthon is elérhetők.

Rádiófrekvencia a narancsbőr ellen

A rádiófrekvenciás kezelés nagy frekvenciával rezgő elektromágnes hullámmal történő kezelés. A bőr ellenállása miatt a rezgés hatására felmelegszik, és a keletkezett hőhatás összerántja a kollagén rostokat, illetve újraképződésüket serkenti. Ez a ránckezelő eljárások alapja is, de a narancsbőr egyenetlen rostszerkezetét is hatékonyan újítja meg. A rádiófrekvencia a rostok összerántásával korai eredményt ad, viszont a kollagén termelő sejtek működésének serkentésével hosszú távon is hat. A legtartósabb eredményt ezzel a módszerrel lehet elérni. A komfort, a szebb és gyorsabb hatás érdekében a többi módszer bármelyikével kombinálható.

Meg kell említeni, hogy az imént említett narancsbőr elleni kozmetikumok hatóanyagainak felszívódását, beépülését, így hatékonyságát is fokozza.

Ultrahang a narancsbőr ellen

Míg a rádiófrekvencia a kötőszöveti rostok szerkezetének javítását és az anyagcsere fokozását célozza, az ultrahang – meghatározott frekvenciákkal – a zsírsejtek bontásával, illetve a hatóanyagok bejuttatásának segítésével járul hozzá a szebb eredményhez. E mellett a szöveti regeneráció fokozása, a kötőszöveti szerkezet javítása itt is fontos elem. Az ultrahanggal kombinált cellulitkezelő gépek ténylegesen mégis a narancsbőr felületes zsírszövetét célozzák meg. Az ultrahang lehet kavitációs jellegű (40.000 Hz frekvencián), ami a zsírsejteket véglegesen pusztítja, kipukkasztja, így nem csak átrendeződésről beszélhetünk. Más ultrahang paraméterű eszközök (0,5-3 MHz frekvencia tartomány) nem hoznak létre kavitációs hatást, ellenben hatással vannak a zsírsejtek anyagcseréjének fokozására és a szöveti regenerációs folyamatokra. 

Forrás: Dr. GulyásTamás, www.vitaminsziget.com

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X