Főoldal > SZÉPSÉG > Nyáron is az egészséges bőr a legszebb

Nyáron is az egészséges bőr a legszebb

anyajegybőrbőrvédelemleégésmelanomanapozásnapsütésnaptej
0

Írta:

Fehér vagy napbarnított bőr? Míg a 19. század környékén a világos bőrszín volt divat, és a porcelánszínű bőr egyet jelentett a szépséggel és az egészséggel, később egyre inkább a bronzbarna szín terjedt el.

A trendek folyamatosan váltották egymást, hol a világos, hol a napbarnított bőr lett a divat, de legyen akár a fehér vagy a csokibarna szín a kedvenc, a legszebb mégis az egészséges bőr! Ezért pedig – főként a nyári erős napsugárzás idején – mindannyiunknak érdemes tennünk.

Fehér vagy napbarnított, a lényeg a védelem

„A bőr megfelelő védelmének fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Nyáron szívesen süttetjük magunkat a vízparton, és bőrtípustól függetlenül oda kell figyelnünk arra, mikor és mennyit tartózkodunk a tűző napon. A fényvédelem a világos bőrűek számára különösen fontos, hiszen ők könnyebben leégnek, de a barnább bőrűek sem sütkérezhetnek felelőtlenül. A túlzásba vitt napfürdőzés veszélyes azok számára, akiknek a bőrén anyajegyek találhatók, a napfény ráadásul a leégésen kívül számos bőrbetegséget is okozhat, vagy fokozhatja a meglévő betegségek tüneteit” – mondta dr. Tóth Éva Erzsébet, az Év Magánrendelőjének választott Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa.

Milyen problémákat okozhat a túlzásba vitt napozás?

Bőrpírral, súlyos esetben hólyagképződéssel és hámlással járó napégés

·     A bőr korai öregedése a rugalmas rostok károsodása miatt, amelynek jellemzője a száraz, ráncosodásra hajlamos bőr

·     Napfény okozta csalánkiütés, amely a napozás megkezdése után jelentkezik

·     Napallergia, amelynek tünete órákkal a napozás után a napfénynek kitett bőrfelületen jelentkező vörös, viszkető foltok formájában mutatkozik meg

·     Súlyos esetben, többszörös leégés miatt a károsodott anyajegyből később kialakulhat bőrrák, melanoma. Főként azoknál jelenthet fokozott kockázatot, akiknek a családjában előfordult már ilyen daganatos megbetegedés

Napfürdőzés, de csak mértékkel

A napfénynek természetesen számos jótékony hatása is van, a mértékletesség betartásával pedig nyugodtan élvezhetjük előnyeit. Szervezetünk például így nyeri D-vitamin szükségletének nagy részét, segít bizonyos bőrbetegségek gyógyításában is, és jótékony hatású lehet a pattanásos bőr számára. Mindemellett a hangulatunkra is pozitív hatással van, hiszen egy napsütéses napon sokkal kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat, amely látszik kisugárzásunkon is. Az igazi szépség pedig belülről fakad!

Hogyan tehetjük biztonságossá a napozást?

Használjunk bőrtípusunknak megfelelő, UV-A és UV-B sugárzás ellen is védelmet nyújtó naptejet!

·     Ismételjük naponta többször a naptej használatát.

·     Fürdőzés után kenjük be magunkat újra, még ha vízálló naptejet is választottunk.

·     Ruházatunkkal, karimás nyári kalappal védjük magunkat az erős napsütéstől.

·     A legerősebb napsugárzás idején – délelőtt 11 órától délután 15 óráig – tartózkodjunk az árnyékban!

·     Ellenőriztessük évente az anyajegyeinket! Ha viszont változik a színe, egyenetlenné válik a pigmenteloszlás egy anyajegyen belül, szabálytalan az alakja, azonnal forduljuk szakorvoshoz!

Forrás: Morpho


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X