Főoldal > SZÉPSÉG > 3 gyakori ok a pattanásosság hátterében

3 gyakori ok a pattanásosság hátterében

aknegyógykozmetikuspattanáspattanásos bőr
0

Írta:

A pattanások, különösen az arcon megjelenő szembetűnő vörös aknék komolyan megrendíthetik az önbecsülést, legyen szó kamaszokról, felnőttekről, nőkről vagy férfiakról.

Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikus a három, talán leggyakoribb ok kezelése hívta fel a figyelmet.

1.     Nem megfelelő arctisztítás

Az arc tisztításának elhanyagolása, vagy éppen annak eltúlzása könnyen hozzájárulhat a pattanások kialakulásához. A napi kétszeri, finom arcmosás viszont kimondottan jót tesz a pattanásos arcnak. Nem szabad túlzásba vinni, túl gyakran vagy túl erős arcradírral dörzsölni, ajánlott gyengéd arcmosó készítményt, langyos vizet használni. Nagyon fontos, hogy esténként mindenféle sminket maradéktalanul távolítsunk el, a szakértő által ajánlott, a bőrtípusnak megfelelő termékekkel. Ajánlatos kifejezetten aknés, pattanásos, mitesszeres bőrre kifejlesztett termékeket használni.

2.     A pattanások piszkálása, szakszerűtlen nyomkodása

Nagy önfegyelmet igényel, de fontos lenne, hogy a pattanásos bőrt a lehető legkevesebbszer érintsük, fogjuk meg – különösen nem piszkos kézzel! A kezet és a körmöket mindig tisztán kell tartani rendszeres szappanos kézmosással, sőt, ajánlatos rövidre manikűrözni a körmöket.

A bőrünkhöz rendszeresen hozzá érő tárgyakat, például a telefont, a sálat, a szemüveget, a napszemüveget is érdemes rendszeresen megtisztítani. A nem megfelelően kivitelezett, nem steril nyomkodás is veszélyes lehet, hiszen könnyen lehet, hogy mélyebbre viszi a gyulladást, ami további romlást, pirosodást, a kiürülés útjának elzáródását és hegesedést eredményezhet.

beauty, skin care and people concept - smiling young woman applying lotion to cotton disc for washing her face at bathroom; Shutterstock ID 388715125; PO: today.com

3.     Bőratkák a probléma hátterében

A pórusainkban rendszeresen felszaporodnak a káros anyagcsere matériák, és ha ezek nem tudnak kiürülni, tehát panganak a bőrben, ez jó táptalajt jelent olyan idegen szervezeteknek is, mint a bacilusok, gombák, vírusok és atkák. A bőratka egy szabad szemmel nem látható élősködő, mely a szőrtüszőkben él és faggyúval táplálkozik. Egyre több bizonyíték támasztja alá, milyen fontos szerepet játszik a pattanások kialakulásában. A gyógykozmetikus szerint nem lehetetlen megszabadulni tőlük, de kitartó, több hónapos odafigyelésre van hozzá szükség. Az egyes atkák életciklusa ugyan mindössze 14-28 nap, ám mivel igen gyorsan szaporodnak, a folyamatos utánpótlásuk biztosított.  

– Mivel az atkáknak már a felfedezése is speciális tapasztalatot igénylő feladat, az érintetteknek el kell fogadniuk, hogy a kiirtásuk sem működhet „amatőr”, otthoni kezelésekkel Az állapotot egy speciális atka-szűréssel lehet beazonosítani és a bőrflóra helyreállítását célzó kozmetikai kezeléssel, speciális hatóanyagokkal lehet megszüntetni – ismerteti Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikus. – A kezelés során gyakorlatilag ellehetetlenítjük az atkák életét, de arra is fel kell készülni, hogy a kozmetikai kezelések hatására átmenetileg romolhat a helyzet. Ilyenkor a szakember tulajdonképpen mentorként is áll a páciens mellett és arra biztatja, hogy a nehezebb periódusban se adja fel. Az eredmények hétről hétre megmutatkoznak, de a türelem, a bizalom és bizonyos szabályok betartása nagyon fontos. Annak érdekében, hogy megelőzzük a panaszok kiújulását, egy teljes kúrát érdemes végig csinálni, ami megközelítőleg három hónapot vesz igénybe. 

Forrás: Dermatica


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X